Як новачкам знайти гроші на стартап: 3 поради Річарда Бренсона

3424 0
Легендарний британський підприємець Річард Бренсон періодично виступає публічно, відповідаючи на запитання стартаперів. Пропонуємо вам 3 важливі його поради щодо того, як новачкам шукати гроші для стартапів.
Фото: bitcoinbeat.org

Фото: bitcoinbeat.org

Річард Бренсон – англійський підприємець, засновник корпорації Virgin Group[2], зокрема, одна з найбільш відомих в останні роки – Virgin Galactic. Зараз кількість компаній, які входять до Virgin Group, становить близько 360. В 2012 році оборот корпорації склав $24 млрд. Згідно з оцінками журналу Forbes, розмір статків Бренсона оцінюється у 5 млрд доларів.

Ось які підходи він рекомендує спробувати стартаперам, пише AIN.ua:

1. Дослідіть та оцініть те, що вам треба буде реалізувати. Завжди намагайтеся бути чесним з собою у питанні своїх можливостей, а також обсягу роботи, яку необхідно вкласти в запуск компанії. Щодо грошей, які збираєтесь залучити: досліджуйте всі доступні можливості і оцініть, як кожна з них вплине на досягнення мети.

Запитайте себе : чи реалістична мета вашої краудфандінговой кампанії. Яку частку в бізнесі ви зможете віддати інвесторам? І якщо ви хочете запросити ментор, який допоможе, радячи і направляючи, переконайтеся, що ви знайшли потрібну людину. Знайдіть інформацію про нього, про те, чи займався він менторством інших стартапів до вашого проекту, які ніші йому цікаві.

2. З'явіться «на радарах » у людей з вашої галузі. Ходіть на івенти по своїй темі, відвідуйте семінари та конференції. Намагайтесь там спілкуватися з максимальною кількістю людей, але не варто одразу все переводити на розмови про ваш проект, спробуйте почути, що кажуть інші.

Нетворкінг не закінчується після того, як ви поговорили, спілкуйтеся у соціальних мережах , приєднуйтеся до груп в LinkedIn, старайтеся продовжувати спілкування онлайн. Коли ви спробуєте потрапити на зустріч з потенційним ментором або інвестором, або ж коли запустите краудфандингову кампанію, про вас вже будуть знати.

Фактично, що більше роботи ви вкладете у свою репутацію, то ймовірніше потенційні інвестори повірять у вашу ідею і дадуть грошей вашій компанії. Пам'ятайте: що більше у вас контактів, то більше шансів, що ваші знайомі зможуть звести вас з тими, хто допоможе вашому бізнесу.

3. Мисліть широко. Пам'ятайте, що потрібно бути гнучким. Зараз найкращою можливістю може здаватися залучення інвестицій, але не недооцінюйте інших можливостей, які трапляються на шляху. Наприклад, у краудфандингу, звичайно, немає престижності інвестиційного раунду від великого фонду, але зате така кампанія безпосередньо зв'яже вас з майбутніми покупцями, при цьому ви будете краще контролювати весь процес.

Відкритість і широкі погляди особливо корисні, коли мова йде про менторство. Не варто ставитися до цього, як до негайних ліків від усіх проблем, і не варто відмовлятися від порад. Сприймайте це спілкування як тривалі бізнес-відносини, які зможуть багато чому вас навчити і зменшити ймовірність невдачі. Але пам'ятайте: як і з усіма відносинами в житті, ви отримуєте від ментора рівно стільки, скільки самі вкладаєте.

Успіх вашого майбутнього бізнесу не зав'язаний безпосередньо на отримання великих інвестицій. Багато успішних компаній, включаючи Virgin, починалися з дуже скромного фінансування. Прямо зараз вам може здаватися, що інвесторські гроші – це перепустка до мрії, але єдина людина, яка може досягнути перемоги для вашого стартапу – не інвестор і не ментор. Це – ви. Успіху вам!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!