Як новий закон може вплинути на забудову Львова та що відбувається в Соледарі. Підсумки доби

3686 0
Нині 10 січня та 321 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: wroclaw.pl

Фото: wroclaw.pl

Ситуація на фронті: Після невдалої спроби захопити Соледар та відступу ворог провів перегрупування, відновив втрати і розпочав потужний штурм. «Ворог наступає буквально по трупах своїх же солдатів, масовано застосовує артилерію, системи залпового вогню та міномети, накриваючи вогнем навіть власних бійців. Наші захисники мужньо боронять кожний метр рідної землі», – зазначила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, ворог задіяв велику кількість штурмових груп, сформованих з найкращих резервів вагнерівців.

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні заявив, що завдяки стійкості наших воїнів у Соледарі для України вдалося виграти додатковий час і додаткові сили. «Це надзвичайно важко: там майже не залишилося цілих стін... Завдяки стійкості наших воїнів там, у Соледарі, ми виграли для України додатковий час і додаткові сили. А що хотіла Росія там виграти? Повністю все зруйноване, життя майже не залишилось. І тисячі їхніх людей втрачені: уся земля під Соледаром у трупах окупантів і в шрамах від ударів. Ось такий вигляд і має божевілля».

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Білогорівку, Червонопопівку Кузьміне Луганської області та Соледар, Білогорівку, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Водяне, Курдюмівку, Майорськ, Мар’їнку і Побєду – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 23 удари по районах зосередження противника, а також 5 – по позиціях його ЗРК. Також ЗСУ збили 2 ворожих БпЛА «Орлан».

Противник продовжує зазнавати втрат. Зокрема, до лікарні в Новотроїцькому Херсонської області за перший тиждень привезли близько 120 окупантів.

Читайте також: У Мінцифри пояснили, чи можуть надходити повістки через «Дію». Новий порядок узяття на військовий облік не передбачає цього.

Акцент дня: Як може змінитись забудова Львова через новий закон. Інтервʼю з Чаплінським. В Україні триває активне обговорення нового законопроєкту про містобудування. Міста виступають проти законопроєкту №5655, президента просять його не підписувати та відправити на доопрацювання. Відповідна петиція уже набрала достатню кількість голосів.

Tvoemisto.tv у програмі «Тема тижня» розпитало колишнього головного архітектора Львова, ексзаступника міністра розвитку громад і територій з питань європейської інтеграції Юліана Чаплінського, як новий закон може вплинути на забудову Львова, що це змінить та чому українські міста проти таких нововведень.

Цитата дня: «Міста дуже добре розуміють недоліки попереднього законодавства, розуміють, що це буде ще більший «беспрєдєл». А найголовніше – мери розуміють, що за кожну будову по голові дістануть вони, не будучи причетними до цього. Тому й дуже сильно протестують. Як «слуги» звернули відразу в цій дискусії? Почали казати: «Вони всі – корупціонери, тому й не хочете такої реформи. Це як у росії кажуть, що вони ракетами засипають мирні міста, а там відповідають: «Ви також Югославію бомбили». Якщо цей закон – про регулювання містобудівної діяльності, то, може, варто змінити антикорупційне законодавство? Притягніть когось до відповідальності, є ж антикорупційні органи. Саджайте в тюрму, і не будуть брати хабарі. Якщо це закон про міське планування, то говоріть про це з містами, а не кажіть, що для вбивства корупції у містах. Заберете в тих міст повноваження, щоб вони узагалі не мали шансу на корупцію. Це звучить як абсурд, а вони цілком серйозно нам це «продають».

Читайте також: У Львові оголосили архітектурний конкурс на найкращий проєкт розвитку вулиці Замкової. Основна ідея – запропонувати містобудівну концепцію розвитку території, що в центральній частині.

Ключові події:

1. Папа Римський назвав такі війни, як в Україні, «злочином проти Бога і людства». Франциск говорив про «війну в Україні, з її слідами смерті та руйнування, з її нападами на цивільну інфраструктуру, які спричиняють загибель не лише від обстрілів та актів насильства, але також від голоду та холоду»;

2. У Львові відкриють почесне консульство Туреччини. Це сприятиме реалізації спільних проектів і посиленню міжнародних контактів та зв'язків.

Читайте також: Львів’янка отримала престижну премію за правозахисну діяльність. Офіційна церемонія нагородження відбудеться 1 лютого у Стокгольмській концертній залі, де відзначають Нобелівських лауреатів;

3. У Києві зросла захворюваність на грип та ГРВІ – понад 10 тисяч хворих. «Загалом у столиці спостерігається зростання захворюваності на 3,4% порівняно з попереднім тижнем, що відбулося за рахунок дорослого населення. Зокрема, дітей захворіло – 4891 (зниження на 9%), дорослих – 5554 (зростання на 16,7%)», – розповіли в КМДА.

На цю ж тему: Які безкоштовні послуги надають медзаклади Львова. Пояснення МОЗ. Програма державних гарантій медичного обслуговування передбачає 39 пакетів послуг;

4. У Львові традиційно відбудеться лікарська «Маланка». Під час заходу збиратимуть кошти на потреби Збройних Сил України.

На цю ж тему: Де на Львівщині є Різдвяні ярмарки. Підбірка локацій. Цьогоріч у центрі Львова вирішили не відкривати традиційний різдвяний ярмарок.

5. Може бути до чотирьох градусів морозу. Прогноз погоди на тиждень у Львові. У місті прогнозують хмарну погоду. Мешканців попереджають про опади та ожеледицю.

9 та 10 січня – дощ із мокрим снігом. Температура: 0 – 5° тепла. В середу, 11 січня, погода буде хмарною з проясненнями. Температура вночі від 2° морозу до 3° тепла, вдень 1 – 6° тепла. В четвер,12 січня, не прогнозують істотних опадів. Температура вночі від 4° морозу до 1° тепла, вдень 1 – 6° тепла. 13 січня, температура вночі від 2° морозу до 3° тепла, вдень 1 -6° тепла. В суботу, 14 січня, температура від 1° морозу до 1 – 6° тепла.

Читайте також: Куди піти на тижні у Львові. Tvoemisto.tv рекомендує. Святкова підбірка подій у Львові, які можна відвідати протягом 9-14 січня.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!