Як орендувати квартиру у Львові і не потрапити до шахраїв. Поради ріелтора

2352 0
Найчастіше на шахраїв можна натрапити на OLX.
Фото: politeka.net

Фото: politeka.net

У Львові нараховують близько чотирьох тисяч маклерів, із них постійних – тисяча, але посередницька галузь в оренді квартир все одно сильно «кульгає». Про це у інтерв’ю Tvoemisto.tv розповів львівський маклер Олександр Муран.

Читайте також: Знайти квартиру у Львові: 5 шахрайських схем і як їх оминути

За його словами, через це львів’яни часто потрапляють до рук шахраїв, а найприбутковіша платформа для – це OLX.

«Найчастіше вони (шахраї – ред.) завантажують оголошення на OLX, де вказують, що здають гарні квартири десь у центрі або поблизу з усіма необхідними умовами. Ціна – 4 тис. гривень. У мене одразу виникає питання – чому так дешево, якщо аналогічні варіанти на тому ж сайті коштують вдвічі більше? Але люди дзвонять, зголошуються прийти, подивитися», – каже фахівець.

Після цього потенційні орендарі виїжджають до власника, якого можуть й не побачити. Виправдання у власника бувають різні: «Я їду з-за міста, у мене тріснуло колеса. Надішліть 400 грн, і я приїду, зроблю знижку» або «Ми живемо не у Львові, надішліть 1000 грн завдатку, а ми вам – усі документи, паспортні дані». Вам можуть скинути документи, але часто вони можуть бути підробленими.

«Є ще цікавіші варіанти, коли беруть квартиру подобово, потім завантажують інформацію на сайт про нібито її оренду. Набирають людей, які хочуть подивитись, кілька годин показують, а коли люди готові брати – вони кажуть, що переглянуть кандидатури інших охочих. У той же день або наступного просять надіслати 300-400 грн, аби «власник» більше не показував квартири нікому. І так обдзвонюють всіх, хто її дивився. Знаходяться такі, що потрапляють на гачок до цих шахраїв», – додає Олександр Муран.

Читайте також: Скільки коштує оренда квартири у Львові. Актуальні ціни

Серед іншого, він також радить спілкуватися з ріелтором, перевірити, чи він має офіційну реєстрацію та скільки має клієнтів: чим більше у нього клієнтів, тим менше часу він приділить вам.

«У мене, наприклад, є 5 активних, і це вже складно. Іноді від 9:00 до 23:00 їжджу з ними переглядати різні варіанти квартир. Більше п’яти стараюсь не брати, а перенаправляю до своїх колег або ж прошу почекати, якщо це не спішно. Однозначно, між ріелтором і клієнтом повинна бути довіра і чесність. Якщо ріелтор розуміє вашу потребу, може порадити кілька варіантів, добре знається на ринку, має з чим порівняти, тоді він надійний і з ним можна працювати», – радить ріелтор.

Тому він рекомендує йти оглядати квартиру не самостійно, а з ріелтором, який зможе перевірити право власності на житло. Краще, коли ріелтор має й свого нотаріуса, який вільному доступі може переглянути всю базу нерухомості.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!