Як організувати велоподорож. Поради українця, який об'їздив Грузію і Францію

5161 0
Письменник Сашко Сівченко, який об’їхав на велосипеді Україну, Грузію та Францію, під час Форуму видавців ділився з львів’янами та гостями міста порадами, як організувати цікаву й водночас безпечну веломандрівку.
фото: www.youtube.com, sashkosivchenko.com

фото: www.youtube.com, sashkosivchenko.com

На майданчику про подорожі Мандри.Форум у Львові молодий письменник Сашко Сівченко роздавав поради тим, хто хоче подорожувати велосипедом. Сашко проїхав декілька країн велотранспортом, серед яких – Україна, Грузія, Франція, заснував проект про велосипедне життя і не тільки «Wheel it», видав електронну книгу про свою подорож Грузією «Велика маленька Грузія. Записки велосипедиста» та пише книгу про мандрівку Францією. За словами автора, «Велика маленька Грузія» – це тревелог про маленьку, але дуже потужну країну з історією, культурою, місцями і людьми. Пропонуємо найважливіші поради від веломандрівника.

Що потрібно для того, щоб здійснити подорож велосипедом?

– Бажання. Це – найголовніше!

– Обрати правильний велосипед. Сашко радить розглянути декілька варіантів, залежно від маршруту, який ви проклали: гірський велосипед – міцний, але повільний; шосейний – ним не можна подорожувати занадто довго; циклокрос – витримує довготривалі подорожі, має місця для кріплення багажу, вигідній за ціною; тюнінгований велосипед – призначений спеціально для подорожей, зроблений зі сталі, що підтверджує його витривалість, має міцну раму, але коштує досить дорого.

– Обрати правильний велоінвентар – велобаули (різні види сумок), головне – зручність.

– Оптимізація ваги за рахунок вибору легких, зручних, а головне – потрібних речей.

– Інструменти і базові навики для ремонту велотранспорту.

– Окреслити опорний маршрут і мапу.

«Для подорожі Грузією ми півтора місяці складали мапу і на другий день подорожі її загубили. У Франції я теж складав маршрут і, як результат, десь 50%  маршруту пішло в нікуди, оскільки ситуація все міняла, але він все одно має бути. Ви маєте орієнтуватися, що ви хочете робити», – згадує мандрівник.

– Навігація. Це не те ж саме, що й опорний маршрут. Це та річ, яка має бути у вас на кермі або в кишені, щоб ви могли зорієнтуватися, де зараз знаходитеся і в якому напрямку їхати. Найелементарніші речі – це мобільний телефон, смартфон. Є й професійні навігатори для велосипедів. Але не забудьте й про зарядні пристрої до них.

– Аптечка.

«У мене була ситуація, коли я впав на спуску і побився. Найбільша проблема була в тому, що я забив коліно і не міг ним працювати нормально. І якби у мене не було еластичних бинтів, я би не зміг крутити педалі. А це була дика територія, з якої треба було швидко виїхати», – ділиться Сашко Сівченко.

– Вибрати собі надійного товариша для подорожі, або їхати самому.

– Просто їздити на велосипеді. Ви можете любити кататися на велотранспорті містом, але велотуризм може бути не для вас, тому практикуйте велосипед, аби зрозуміти, що вам це дійсно подобається.

Де їздити?

– Вибір країни залежить від умов, пристосованості до веловелотуризму.

«Грузія – гірська країна. Вона фізично складна для велоподорожей. Але ви можете обрати країну з більш рівною місцевістю або де економно подорожувати з ночівлею. До прикладу, в скандинавських країнах є умовний закон – право на землю, за яким кожен, хто десь їде, має право зупинитися на ніч із наметом у будь якому місці, у тому числі й на приватній території. У Німеччині ж, якщо ви зупинитесь навіть на офіційній стоянці, то вас можуть оштрафувати. Це особливості країн, які треба враховувати, плануючи подорож», – радить Сашко.

– Evrovelo – проект європейської федерації велосипедистів, за яким 60 км велосипедних трас мають з’єднати Європу. Наразі готовими є 20 км траси.

– Веломандри Україною.

«У багатьох є стереотип, що в Україні немає нічого цікавого, незалежно від того, як ви подорожуєте. Але якщо з будь якого міста виїхати велосипедом із ночівлею, то ви побачите скільки всього цікавого – починаючи від природи, місць, людей – знаходиться зовсім поруч. У цьому і перевага велотуризму: ви можете побачити щось надзвичайне навіть у себе біля дому», – підсумовує Сашко Сівченко.

Корисні платформи для веломандрівників

http://www.velotravel.lviv.ua/

http://www.velotour.com.ua/

http://kotovski.net/

Youtube-канал «Трясця. Педалі»

http://wheelit.in.ua/

http://folknery.com/

http://nuisididoma.com/

Додамо, Мандри.форум – майданчик про подорожі в рамках XXIII Форуму видавців у Львові. Торік проект став найкращим тематичним майданчиком за версією кількох видань. Цьогоріч своїм досвідом подорожування ділилися Богдан Логвиненко, Зємовіт Щерек, Макс Кідрук, Ігор Шаверський, Олена Петросюк, Макс Заселян та багато інших цікавих особистостей.

Підготувала Вікторія Ейсмунт,
фото з офіційного сайту Сашка Сівченка

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!