Ескіз реконструкції вулиці Вітовського відправили на обговорення. Що пропонують

6719 0
Його відправили на доопрацювання через Пелчинський став та проблемне перехрестя Сахарова-Вітовського.
Фото: Google Maps

Фото: Google Maps

У Львові на засіданні виконавчого комітету презентували ескіз реконструкції вулиці Вітовського. Його розробили у ЛКП «Львівавтодор» – це концепт, за яким виготовлятимуть проєктно-кошторисну документацію, утім його виконком не погодив, а відправив на обговорення.

Як пояснює у коментарі Тvoemisto.tv заступник директора департаменту ЖКГ Львівської міської ради Андрій Білий, за проєктом вулиця проходитиме ближче до гори, на якій є «Цитадель», до парку приєднають додаткову територію. Там, де нині є фонтан, планують відновити Пелчинський став, утім навіть, якщо ставу не буде, за його словами, вулицю усе одно варто перенести.

Читайте також: У Львові планують закласти мільйон гривень на проєкт відновлення Пелчинського ставу

«Цей вигин дозволить краще використати територію біля Парку культури. Можливо, допоможе зреалізувати ідею Пелчинського ставу, але навіть, якщо його не буде, то її можна буде задіяти по-іншому», – каже він.

Рішення виконкому потрібне було для того, аби проєктна організація розпочала роботу над проєктно-кошторисною документацією. 

У проєкті ідеться про реконструкцію вулиці Вітовського, а також одного із найскладніших перехресть у місті – Сахарова – Героїв Майдану – Коперника – Нечуя-Левицького. Аби запропонувати найоптимальніше рішення, ЛКП «Львівавтодор» змоделював 15 варіантів. Це зайняло понад рік.

Андрій Білий розповідає, що на перехресті не облаштовуватимуть кільця, бо воно б забрало чимало площі перед Lem Station, креативним простором, який уже розпочали реалізовувати, тому «Львівавтодор» пропонує кардинально змінити організацію руху.

«Частина лівих поворотів забороняється. А на вулиці Героїв Майдану будуть елементи одностороннього руху для того, аби з вулиці Лук’яновича автомобілі заїжджали на Героїв Майдану одночасно з тим, як водії з Героїв Майдану з’їжджають на вулицю Коперника», – пояснює він.

Також посадовець додає, що після реконструкції з вул. Коперника не можна буде повернути наліво. На вул. Героїв Майдану треба буде їхати через вул. Грабовського та вул. Лукіяновича.

Окрім цього, у межах реконструкції планують облаштувати колію для трамвайного маршруту «Залізничний вокзал – Аквапарк». Зроблять колію і для нового трамвайного маршруту «Аквапарк – площа Ринок».

«У проєкті передбачаємо колію, яка б перетинала вулицю Вітовського у напрямку Коперника для того, аби у майбутньому їх з’єднати. Так отримаємо швидкий трамвайний маршрут, з аквапарку до площі Ринок можна буде заїхати за 20 хвилин. Є складність, що між будинками на Коперника мала відстань, потрібні додаткові погодження», – пояснює він.

Реконструкцію вулиці треба починати з перехрестя, але, вочевидь, розпочнуть її не цього року.

«На перехресті треба зробити лівий поворот з Сахарова на вулицю Нечуя Левицького. Це потрібно для того, аби трамвай міг повертати, зробити маршрут Аквапарк – Залізничний вокзал. Це дозволить зробити додатковий чи тимчасовий маршрут на час реконструкції Вітовського, бо її робитимуть, щонайменше, рік. Перехрестя можна зробити за три місяці», – каже він.

Читайте також: «Це лише розрити яму». На «Палац спорту» на Сихові немає грошей

Андрій Білий говорить, що є рік для проєктування вулиці Вітовського і перехрестя, тому ожна подискутувати про те, якою вона має бути. Зокрема, й про покриття. Нині пропонують, що перехрестя буде заасфальтованим.

«На наступний рік можна провести тендерні процедури на визначення підрядника. Тоді на наступний рік, можливо, реалізувати цей проєкт», – сказав посадовець.

Вартість реконструкції вулиці невідома, допоки немає проєктно-кошторисної документації. Утім, як зазначає Андрій Білий, якщо доведеться замінювати колектори, то вона може сягати і 100 мільйонів гривень.

«Якщо не замінюватимемо каналізаційні мережі, то це може бути 40-50 млн грн, якщо будемо міняти колектор, то буде 70-100 мільйонів. Залежить, які технології будуть застосовані по трамвайних коліях, та багато іншого», – додав він.

Нагадаємо, вулицю Вітовського у Львові, ймовірно, ремонтуватимуть уже у 2022 році. Цього року працюють над проєктно-кошторисною документацією. 

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!