Як отримати електронний рецепт на антибіотики. Пояснення МОЗ

1245 0
Запуск електронного рецепту має вирішити проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів і допомогти запобігти розвитку стійкості до антибіотиків.
Фото: foreverconscious.com

Фото: foreverconscious.com

На фоні пандемії в Україні спостерігають значне зростання продажу антибактеріальних препаратів та збільшення відсотку їх використання в лікарнях. Так, із 1 січня цього року у закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну меддопомогу, запровадили облік споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву. У переліку міститься 29 лікарських засобів.

Уже в квітні, як повідомив під час брифінгу сьогодні, 27 січня, очільник МОЗ Віктор Ляшко, пацієнтам відпускатимуть антибіотики лише за наявності електронного рецепту. Запуск електронного рецепту, на його думку, має вирішити проблему неконтрольованого та нецільового використання препаратів і допомогти запобігти розвитку стійкості до антимікробних препаратів.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

«Сьогодні, згідно з даними Центру громадського здоров’я, майже 64% людей помилково вважає, що гострі вірусні інфекційні захворювання і застуду можна лікувати антибіотики, тому маємо неправильне вживання антибактеріальних препаратів, що призводить до того, що вони втрачають свою ефективність. Наголошую, антибіотики лікують інфекційні хвороби, спричинені бактеріями, і зовсім неефективні у боротьбі з вірусними хворобами», – пояснює він.

Як отримати електронний рецепт на придбання антибіотиків:

Необхідно бути зареєстрованим в системі охорони здоров’я. Подібна умова діє і для аптек та закладів охорони здоров’я. Слід буде зареєструватися всім працівникам, що будуть залучені до призначення та відпусту ліків за електронним рецептом. Упродовж лютого та березня МОЗ ще планує вести детальну комунікацію з учасниками цього процесу.

Признати антибіотики може виключно лікар. В е-рецепті ліки призначатимуть за діючої речовиною, зазначаючи її лікарську форму та дозування. Окрім цього, лікар також вкаже спосіб застосування та тривалість прийому. Рецепт можна отримати в будь-якого лікаря незалежно від декларації. 

Читайте також: Українці масово купують неефективні ліки. Перелік

Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, що підключена до електронної системи охорони здоров’я, обравши будь-який із наявних лікарських засобів, який містить діючу речовину, зазначену в рецепті. 

За словами Віктора Ляшка, наступним кроком буде запуск рецептів на наркотичні речовини, а потім – на всі рецептурні препарати.

Нагадаємо, що в Україні з 1 квітня 2022 року антибіотики в аптеках продаватимуть виключно за електронним рецептом. Коли потрібно приймати антибіотики, а коли від них краще утриматися і якими можуть бути наслідки неконтрольованого застосування антибактеріальної терапії, Тvoemisto.tv розпитало у заступниці гендиректора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марії Озірковської. Матеріал читайте за посиланням.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!