Як отримати пенсії та виплати під час війни. Пояснення

18027 0
Пенсію або грошову допомогу виплачує «Укрпошта» та уповноважені банки. Люди, які тимчасово змінили місце проживання, також зможуть отримати кошти.
Фото: Freepik.com

Фото: Freepik.com

Міністерство соціальної політики оприлюднило алгоритм дій, як отримати пенсію або грошову допомогу в умовах воєнного стану. Інструкція враховує як тимчасово переміщених осіб, так і тих, хто залишився вдома. 

Люди, які не змінювали місця проживання, можуть отримати виплати «Укрпоштою». При цьому можна дочекатись доставки або забрати кошти самостійно у найближчому відділенні, якщо відсутня небезпека для життя.

Читайте також: Тут допомагають біженцям. Неймовірні фото з Палацу мистецтв у Львові 

Люди, яким довелось виїхати, отримують виплати за допомогою «Ощадбанку» або «Укрпошти». 

«Ощадбанк» для цього проводить грошовий переказ без відкриття рахунку. Щоб отримати кошти таким способом, потрібно повідомити Пенсійний фонд (особисто за телефоном або через електронний кабінет) чи орган соціального захисту (особисто, за телефоном).

У заяві до Пенсійного фонду або органу соціального захисту потрібно вказати ПІБ одержувача, його паспортні дані та дані про присвоєння ІПН, а також попереднє місце проживання (де раніше отримували виплати) та тимчасове, де одержувач перебуває зараз. 

«Укрпошта» дозволяє отримати виплати, переводячи їх на відділення за новим місцем перебування або на будь-яке автоматизоване відділення. Щоб забрати кошти, також потрібно повідомити Пенсійний фонд (особисто за телефоном або через електронний кабінет) — або власне «Укрпошту» за телефоном 0 800 300 545 (натиснути 2, коли спрацює автовідповідач).

У повідомленні потрібно вказати: 

  • ПІБ одержувача
  • Адресу, за якою отримували виплати до лютого 2022 року
  • Серія та номер паспорту одержувача
  • Номер телефона одержувача 
  • Спосіб отримання виплати (у відділенні чи вдома)
  • Нову адресу проживання 

 

Якщо раніше виплати отримували за допомогою поштового переказу, оператору потрібно додатково повідомити код переказу, який отримали в SMS-повідомленні. Коли ви не визначились із місцем отримання переказу та хочете отримати його у будь-якому автоматизованому відділенні «Укрпошти» – про це також слід повідомити оператору. 

Читайте також: Накопичуй сам. Розмова з міністеркою соцполітики

Після цього, кошти виплатять протягом кількох днів за заявленою адресою проживання. 

Існує також можливість отримати виплату через уповноважений банк. У такому випадку, кошти зараховують на поточний рахунок одержувача, відкритий в уповноваженому банку.  Якщо банк, обраний одержувачем, не працюватиме, кошти автоматично перекажуть до «Ощадбанку» без відкриття рахунку. Одержувача повідомлять про це органи Пенсійного фонду або соціального захисту. Щоб отримати кошти у відділенні «Ощадбанку», потрібно буде показати паспорт та довідку про присвоєння ІПН.

Нагадаємо, що 28 лютого Кабінет міністрів України прийняв постанову, де йдеться про збільшення виплат сім’ям загиблих військових. Вони отримають одноразову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень, її у рівних частинах розподілять на всіх родичів. Ця ж постанова передбачає виплату 100 тисяч гривень на місяць кожному військовослужбовцю, який захищає Україну.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!