Проблемні моменти при отриманні субсидій: рекомендації юристів

16977 2
Через значне здорожчання комунальних послуг, тепер отримання субсидій - це питання що цікавить багатьох львів’ян. Утім, отримати право на цю допомогу не так вже і просто: доведеться розібратися у всіх вимогах та зібрати чималу кількість довідок. Tvoemisto.tv звернулося до юридичної компанії HD Partners із проханням допомогти нашим читачам розібратися із тим, хто має право на субсидії та як їх отримати. Юристи компанії надали відповіді на питання, які найчастіше задають наші читачі.

Яку довідку треба додавати, якщо один з членів сім’ї не працює?

Тут потрібно  виходити із причин, чому не працює особа. Так, субсидія не призначається, якщо у житлових приміщеннях (будинках) зареєстровані працездатні громадяни працездатного віку, які не працювали і не навчалися у загальноосвітніх, професійно- технічних, вищих навчальних закладах I-IV рівня акредитації за денною формою навчання та не були зареєстровані у службі зайнятості населення як такі, що шукають роботу, протягом трьох місяців, що передують місяцю звернення за призначенням субсидії. Винятки:

- громадяни, які доглядають за дітьми до досягнення ними трирічного віку;

- громадяни, які доглядають за дітьми, що потребують догляду протягом часу, визначеного у медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш як до досягнення ними шестирічного віку;

- громадяни, які мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними;

- громадяни, які доглядають за інвалідами I групи або дітьми- інвалідами віком до 18 років, або інвалідами I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;

- фізичні особи, які надають соціальні послуги.

Виходячи з конкретних обставин, що склалися, на підставі рішень районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або утворених ними комісій, органи праці та соціального захисту населення можуть призначати субсидії, як виняток. Рішення про призначення (непризначення) субсидії в таких випадках приймається на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов сім'ї.

Тобто це має бути підтвердження з центру зайнятості, документи, що підтверджують догляд або надання соціальних послуг особами.

Читайте також: Як отримати субсидію? 10 нововведень

Як доходи у декларації вказувати підприємцям на єдиному податку? Адже в податковій декларації показується тільки увесь річний дохід, без витрат на придбання товарів, послуг і т.д.

У декларації вказуються всі доходи без витрат.

Якщо в квартирі проживає, до прикладу, сім’я з трьох чоловік, але одна особа не прописана в цій квартирі, як тоді оформлювати субсидію? Чи потрібно вказувати, що ця особа проживає у помешканні, чи ні?

Для підтвердження фактичного проживання прописаного по іншій адресі, потрібно подати довідку про оплату житлово-комунальних послуг в іншому житловому приміщенні. Цю довідку можна отримати в ЖЕК-у, в якому здійснюється оплата.

Якщо прописані члени родини фактично не проживають в квартирі, як це правильно вказати?

Якщо у житловому приміщенні зареєстровані особи, які фактично там не проживають, при призначенні субсидії вони не будуть враховані, якщо на них за даними підприємств-надавачів послуг не нараховуватиметься плата за житлово-комунальні послуги.

Питання щодо нарахування плати за житлово-комунальні послуги громадяни вирішують з підприємствами та організаціями, які надають ці послуги.

Також про фактичне місце проживання особи, яка прописана в квартирі, однак не проживає в ній, за зверненням до ЖЕКу можна отримати довідку про склад сім’ї, в якій будуть зазначатися особи які фаткично проживають в конкретному приміщенні. 

Читайте також: Нові субсидії на оплату комунальних послуг: 7 особливостей

 

Підготувала Наталія Горбань


Читайте також:
21 Жовтня, 2016 21:36
Таня в будинку приписана: мама,дочка,син,онук,онучка,а зять проживає без риістрації. чи потрібно виписувати зятя в довідку про склад сім'ї!
24 Квітня, 2015 10:52
nata Дані,наведені в цій статті - застарілі та помилкові
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!