Як пам’ятки природи вплинуть на забудову Львова?

4242 0
У Львові мають намір оголосити пам’ятками природи 25 дерев. Ці зелені насадження є унікальними для міста й мають особливе природоохоронне, наукове, естетичне і пізнавальне значення. Також мешканці самі можуть вносити пропозиції з ціллю збереження унікальних дерев. Про те, що означає ця ініціатива для Львова, розповів Tvoemisto.tv в.о. начальника управління екології та благоустрою Андрій Галушка.
фото: vikna.if.ua

фото: vikna.if.ua

Які дерева охоронятимуть?

У місті, станом на сьогодні, є 19 пам’яток природи. Міська рада склала список ще з десяти дерев. Це бук на площі св. Юра, гінкго на вул. Івана Франка, 122, дуб черешковий на вул. Вернандського, 8, ще три гінкго на території СЗШ № 9, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Гжицького та на вул. Шота Руставелі, 5. Також охоронятимуть і секвою за адресою вул. Університетська, 1 та інші.

Охороняти планують ті дерева, які знаходяться на прибудинковій території, у внутрішніх дворах чи на вуличній території.

«Ми розуміємо, що зараз активними темпами проводяться будівництва чи реконструкції на території міста. Задля того, щоб зберегти ці дерева, не пошкодити їх кореневу систему в результаті таких будівельних робіт, або і самого знищення дерев, ми прагнемо захистити їх  законом. Зокрема, плануємо визначити юридичну особу, яка буде нести відповідальність за  охорону дерев», - розповідає Андрій Галушка.

Законодавча база

За словами Андрія Галушки, управління вже звернулось до працівників географічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка задля того, щоб отримати наукове обґрунтування для заповідання. На таке рішення планують витратити місяць часу.

Згодом питання про погодження заповідання цих дерев винесуть на сесію міської ради. Лише після цього Львівська обласна рада зможе надати рішення про заповідання певних об’єктів.

«У нас вже є практика прийняття таких рішень. Таким чином ми домоглися, щоб у 2014 році заповіли два об’єкти. Тому вже ознайомлені з всією процедурою. В нас є вже 19 пам’яток природи, цьогоріч ми плануємо додати до них ще 25», - розповідає управлінець

Як прийматимуть рішення про охорону дерева?

Мешканці міста також можуть долучитись і надати інформацію про місце знаходження тих дерев, які могли б стати пам’ятками природи. Конкретних характеристик з приводу того, які дерева унікальні, немає. Пропозиції можна подавати до управління екології та благоустрою департаменту містобудування Львівської міської ради, зателефонувавши за номером: 297-57-55, або на еmail: [email protected]. Згодом на місце прибудуть експерти, які прийматимуть рішення чи охороняти конкретне дерево.

«Ми намагаємося максимально залучити громадськість й назвати якомога більше таких екзотичних дерев, щоб єдиним списком занести його до міської ради», - стверджує Андрій Галушка.

Яким чином дерева охоронятимуть?

За словами чиновника, довкола дерева буде визначена територія, на якій будуть заборонені види робіт, внаслідок яких можна пошкодити кореневу систему. Також стоятиме інформаційний знак, що це є пам’ятка природи, яка охороняється законом.

«У випадку забудов, то законом «Про природо-заповідний фонд України» сказано, що розпочинати будівельні дії біля таких пам’яток заборонено. На підставі такого закону ми намагатимемось не допустити цього», - пояснює Андрій Галушка.

Відповідальність за їх пошкодження

Згідно з законом передбачена і адміністративні і кримінальна відповідальність. Вид покарання залежатиме від дерева, яке було пошкоджено.

Підготувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!