Covid-19 та заощадження. Чи варто під час коронакризи тримати гроші у банку

4233 0
Tvoemisto.tv розпитало у львів'ян, як змінилися їхні фінансові звички під час коронакризи та чи не потрапляли вони на гачок до шахраїв. А експерти з АТ Кредобанк пояснили чи змінилася робота банківської галузі під час карантину та як правильно користуватися їхніми продуктами.
Фото: ЛОДА

Фото: ЛОДА

  

Питання №1. Як змінилися ваші фінансові звички за період карантину

Більшість опитаних Tvoemisto.tv зазначають, що під час коронакризи почали економити. Зокрема, вони менше ходять до ресторанів, кафе, кіно – і не лише тому, що ці заклади певний час були недоступними, а тому, що невідомо, скільки ще триватиме така нестабільна ситуація в країні і світі. Ще частина почала читати книги про фінансову грамотність і навіть думати, куди інвестувати і як правильно відкласти невеликі суми.

І лише незначна частина львів’ян розповіла, що ситуація з фінансовими звичками на час карантину в них не змінилися. Вони змогли втриматися на своїх посадах та не мали проблем із грошима. 

Читайте також: Як зробити, щоб гроші працювали на вас, або Декілька фінансових порад під кінець року

За словами заступника директора департаменту роздрібних клієнтів АТ Кредобанк Андрія Курбатова, результати опитування підтверджують дані дослідження Незалежної асоціації банків України. Відповідно до них, 34% людей втратили дохід частково, 8% взагалі його втратили і для 1% населення він виріс. Люди почали більше тримати на поточних рахунках свої кошти.

Також за словами директора департаменту комунікацій АТ Кредобанк Віктора Гальчинського, найкраще зберігати гроші у тій валюті, в якій отримуєте доходи і витрачаєте, щоб не втрачати ще на комісіях.

Питання №2. Яку частину своїх доходів ви відкладаєте щомісяця

У львів'ян із мінімальною зарплатою чи пенсією немає можливості відкладати кошти. Так само кажуть і студенти. Однак більшій частині містян таки вдається відкладати від 10% і навіть до 70% від своїх доходів.

«За будь-яких обставин треба відкладати 10%. Навіть, якщо ти маєш тисячу – відкладати сто гривень. Так, це складно, але я на це всіх орієнтую», – каже одна з опитаних.

Андрій Курбатов зауважує, що на початку року вклади зростали, а потім, як почався карантин, два місяці люди боялися і масово пішли в банки забирати гроші. У травні вкладення почали повертатися, бо люди зрозуміли, що пандемія надовго, а банки продовжують працювати. Причому більшість нових вкладів надходять онлайн.

«На сьогодні всі онлайн банкінги мають високий рівень захисту. Тільки важливо, щоби користувач слідкував за відсутністю вірусів на своїх пристроях, не реагував на шахрайські спроби тощо», – додає Віктор Гальчинський.

Питання №3. Шахрайство з банківськими картками та СМС про виграш

У смс-ки про виграш львів'яни зовсім не вірять, не відповідають на них, а деякі навіть не читають. Щодо спроб шахрайства з банківськими картками, то в один голос кажуть, що лише чули багато історій, однак самі жертвами аферистів не ставали.

Читайте також: Які квартири купують львів'яни і як перевірити забудовника на законність

За словами Віктора Гальчинського, улітку цього року почала працювати масштабна просвітницька ініціатива від Національного банку України «Шахрай, гудбай», партнерами якої стало понад 50 банків, в тому числі Кредобанк. Її зміст в тому, щоб максимально широко розміщувати інформацію, як розпізнати шахрая, давати прості та чіткі поради. Ініціатива діє на постійній основі.

«Приміром, радять не розголошувати конфіденційні дані своєї картки: для отримання грошей достатньо повідомити тільки номер картки. Також у нас фахівці банку повноцінно консультують людей старшого віку. Більше того – зараз відкривають відділення нового формату з демо-зонами і технікою, де можна випробувати, навчитися користуватися саме онлайн-сервісами», – каже він.

Питання №4. Про користування банківськими продуктами для накопичення (депозитами, скарбничками, кешбеками)

Більшість львів'ян зізнаються, що не користуються такими послугами. Частина вважають їх спекулятивними з боку банків і переконані, що таким чином на них намагаються заробити. Молодь, навпаки, користується скарбничками та знає про переваги кешбеку.

Кредобанк, продовжує Андрій Курбатов, має свої депозити і ощадні рахунки, які завдяки відсоткам дозволяють накопичувати і заробляти гроші. Наприклад, звичайний строковий депозит, коли заходиш в онлайн-банк, розміщуєш кошти і він починає працювати. Накопичувальний депозит дозволяє поповнювати вклад, накопичувати і в кінці року отримати дохід. Ощадний рахунок «Кишеня» – це звичайний поточний рахунок з підвищеною відсотковою ставкою на залишок коштів. Керувати цим рахунком онлайн, не приходячи до відділення.

Окрім цього, нині Кредобанк вважають лідером серед доступного іпотечного житлового кредитування – за даними Незалежної асоціації банків України, він видав найбільше таких кредитів з липня 2020 року. Банк видає іпотеку за ставкою від 8% річних на перший рік. Привабливими є умови й інших кредитів банку як для фізичних осіб, так і для бізнесу.

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!