Як перетнути кордон потягом зі Львова до Перемишля. Відео

30682 0
Як та кого перевіряють прикордонники у Інтерсіті зі Львова.

Швидкісні потяги 705 та 715 Інтерсіті+ вже понад два роки перевозять пасажирів через українсько-польський кордон. За останній рік цим маршрутом проїхали понад півтори тисячі разів з понад пів мільйоном пасажирів. Близько 300 осіб отримали відмову у перетині кордону. У межах експерименту перевіряти документи пасажирів, що прямують до Польщі, починають уже на залізничному вокзалі Львова. Tvoemisto.tv дізнались про те, як це відбувається.

Читайте також: Пасажири Інтерсіті зможуть замовити харчування онлайн

На станції «Львів» прикордонники заходять у потяг, який прямує до кордону, й починають перевіряти пасажирів дорогою до зупинки «Мостиська-2». Кожен прикордонник має спецпристрій прикордонного контролю, що має доступ до різних інформаційних баз.

«Крім сканування документів та перевірки пасажира в цих базах, спеціалісти здійснюють візуальний контроль пасажирів та їхнього багажу. Можуть проводити опитування, аби визначити "проблемні" питання у тієї або іншої особи, що перетинає кордон», – каже керівниця прес-служби Львівського прикордонного загону, Ярослава Мельник.

Контроль відбувається впродовж часу, за який потяг Інтерсіті+ доїжджає до технічної станції «Мостиська-2». Перевіряють багаж, сидіння, туалети. Також в потязі працюють кінологи з собаками. Якщо є порушення, можуть скласти адмінпротокол або виписати штраф. У цих випадках працівники разом із пасажирами мають вийти з потяга на технічній зупинці. Якщо виявляють нелегальних працівників, то направляють у відділення львівського прикордонного загону.

Читайте також: Укрзалізниця дозволила перевозити велосипеди в поїздах Інтерсіті. Правила

Крім прикордонного контролю проходить також і митний контроль. Митники також спілкуються з пасажирами, запитують щодо багажу. Вибірково перевіряють валізи.

«До митного оформлення та контролю пасажири мають задекларувати товари та речі, які перевищують на вартість більше ніж 10 000 євро або валюту понад 10 000 євро, культурні цінності, які мають дозвіл на вивезення та домашні тварини», – каже головна державна інспекторка Галицької митниці Тетяна Браславець і додає, якщо пасажир був відсутній у країні понад 24 години, то він має право ввозити необхідні йому речі, призначені для особистого користування, на суму більше, ніж 500 євро. Якщо людина пробула закордоном менше доби, то ліміт на ввезення сягає 50 євро в еквіваленті товарів.

На технічній станції прикордонники та митники виходять з поїзда, а він продовжує рухатись до українсько-польського кордону. Додамо, що вартість квитка у першому та другому класі – 350 та 250 грн відповідно.

Для безпечного перетину кордону пасажири повинні мати впорядковані документи – паспорт, візу, страхування, залежно від мети візиту й часу перебування за кордоном.

Нагадаємо, в грудні минулого року на львівському вокзалі відкрили пункт митного і прикордонного контролю безпосередньо на залізничному вокзалі, щоб перевіряти усі потяги, які прямують до кордону.

Вікторія Андрєєва

Тарас Бабенчук


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!