Як перевірити ліки на підробку. Інструкція

9174 0
У МОЗ рекомендують дотримуватися простих правил, які допоможуть відрізнити якісні ліки від підробки.
Фото: adm.abo.media

Фото: adm.abo.media

Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я за 2017, майже кожен десятий медикамент у країнах із низьким та середнім рівнем прибутку є некондиційним чи фальсифікованим. Відповідну інформацію на своїй сторінці у Facebook оприлюднила очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

Попри державний контроль якості лікарських засобів, що перебувають у обігу, у МОЗ не виключають можливість підробки ліків, тому рекомендують інструкцію з перевірки якості ліків:

  • Перевіряйте аптеку

Купуйте ліки в спеціально визначених для цього місцях — аптечних закладах. Не купуйте ліки в кіосках, підземних переходах, в інтернеті (де не вказано контактну інформацію та адресу аптеки) чи у приватних осіб. У кожної аптеки має бути ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами, інформацію про яку можна знайти в куточку споживача. Якщо її немає — запитайте у провізора. Адреса аптеки, вказана в ліцензії, має обов’язково співпадати з фактичною.

Читайте також: Як обирають лікаря у світі?

  • Уважно оглядайте цілісність упаковки

Упаковка має бути не пошкоджена, не розірвана чи прим’ята. Кожний лікарський засіб має переважно дві упаковки: первинну та вторинну: первинна упаковка (блістер із фольги, ампула, флакон та ін.) безпосередньо контактує з лікарським засобом; вторинна упаковка (найчастіше картонна коробка) захищає первинне пакування. Завжди звіряйте інформацію на обох упаковках, вона має бути ідентичною.

Зверніть увагу на назву лікарського засобу, найменування виробника, адресу виробника, лікарську форму, склад, реєстраційний номер та номер серії, термін придатності тощо.

  • Для врахування потреб людей із вадами зору, на упаковці назва лікарського засобу зазначається шрифтом Брайля.

Із 2010 року законом України передбачено нанесення назви лікарських засобів на зовнішню (вторинну) упаковку шрифтом Брайля. Шрифт Брайля — це рельєфний шрифт, який можна відчути на дотик. МОЗ України визначає ліки, упаковка яких не маркується шрифтом Брайля. Ці вимоги визначені у законодавстві.

Читайте також: Українці зможуть надавати згоду на посмертну трансплантацію органів

  • На упаковках може бути зазначена додаткова інформація, зокрема різні товарні, попереджувальні, екологічні та інші знаки, що рекомендовані міжнародними організаціями. Будьте уважні, порушення маркування упаковок або зовнішнього вигляду препарату може бути свідченням фальсифікації.
  • Якщо після перевірки залишились сумніви щодо якості ліків, також можете попросити провізора надати сертифікат якості препарату та переглянути ліцензію аптечного закладу та звернутись до територіального відділення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. 

Крім цього, перевірити наявність державної реєстрації препарату у Держреєстрі лікарських засобів можна за посиланням.

Офіційну інформацію про виявлені фальсифіковані та не якісні лікарські засоби регулярно розміщують на сайті Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Ще один ресурс, який допоможе перевіряти ліки — додаток Ліки Контроль, де можна знайти інструкції для лікарських препаратів та знайти зареєстровані аналоги лікарських препаратів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!