Як перевірити можливість виїзду закордон у період карантину

3694 0
Зазначимо, що попри те, що авіакомпанії активно відновлюють польоти зі Львова, необхідно перевіряти і переперевіряти право на в’їзд до іншої країни перед подорожжю і не варто покладатися чужий позитивний досвід.
Фото: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Фото: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Плануючи поїздку закордон, українці мають перевірити, чи відкрила та чи інша країна кордони. Це можна зробити кількома способами, пише УП.

Читайте також: ЄС дозволив відкрити кордони для окремих категорій українців

Найперше, перевірити інформацію про обмеження в’їзду можна на Інтерактивній мапі від МЗС України. Там дані точні, але не завжди повні.

Також можна перевірити інформацію у системі Timatic. Її упорядником є Міжнародна асоціація повітряного транспорту, відома за своєю англійською назвою IATA. Це – корисний інструмент, але він стосується лише подорожей авіатранспортом, та й рекомендації Timatic іноді буває непросто прочитати.

Для поїздок до Європи можна використати також сервіс Reopen Europe від Єврокомісії. Після того, як оберете потрібну країну, треба обрати також позначку земної кулі, щоби перейти до режиму перетину кордонів для негромадян ЄС.

Зазначимо, що попри те, що авіакомпанії активно відновлюють польоти зі Львова, необхідно перевіряти і переперевіряти право на в’їзд до іншої країни перед подорожжю і не варто покладатися чужий позитивний досвід. 

Ще одна порада – намагайтеся летіти прямим рейсом до країни призначення, коли йдеться про подорож до ЄС. На жаль, транзит у Шенгенській зоні нині працює дуже погано. Навіть якщо ви маєте право полетіти, приміром, до Словенії, то це не означає, що вас пустять на стикувальний рейс у Німеччині чи Польщі. Повідомлень про відмови у в’їзді таких пасажирів є багато.

Слід також пам'ятати, що усі винятки є індивідуальними. Наприклад, у ЄС дійсно рекомендували пускати студентів. Але чи всі держави на це погодилися? І які саме документи потрібні, щоби підтвердити цей статус? Те саме із винятком для родичів громадян ЄС, для тих, хто їде на лікування, тощо – на жаль, не існує універсального рецепту.

Читайте також: У Держприкордонслужбі пояснили правила в’їзду для громадян та іноземців. Відео

Додамо, що українці можуть наразі безпечно їхати до Туреччини, Єгипта, Албанії, Хорватії та Чорногорії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!