Як перезимувати у Львові та масове захоронення людей і тюрми в Ізюмі. Головне

1390 0
Нині 16 вересня та 205 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Радіо Свобода

Фото: Радіо Свобода

Повітряна тривога. О 16:52 пролунали сирени, відбулися запуски ракет з акваторії Чорного моря. Російські війська випустили ракети знову по Кривому Рогу, зокрема пролунали два вибухи у районі гідротехнічних споруд. Окупанти також нанесли удари і по інфраструктурних об’єктах у Петрівській громаді Кіровоградської області. Одну з ракет збила ППО.

Окрім того, повідомляли про вибухи у Запоріжжі, однак офіційних підтверджень не було.

Ситуація на фронті. У звільненому від окупантів Ізюмі на Харківщині знайдені масове поховання людей та торми, там розпочалися процесуальні дії. Нині в місті будуть українські та міжнародні журналісти. «Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм… Росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати», – заявив президент Володимир Зеленський.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ успішно відбили атаки на Одрадівку, Зайцеве, Бахмут, Веселу Долину, Авдіївку та Новомихайлівку.

Авіація Сил оборони та підрозділи Ракетних військ і артилерії здійснили, відповідно 18 та 3 ударів по скупченню живої сили та техніки ворога. Підтверджено ураження 13 опорних пунктів та 5 позицій комплексів протиповітряної оборони. Також в зону удару потрапили логістичні вузли та понтонні переправи ворога.

В результаті високоточних ударів в районах Херсона, Василівки, Перевальська та інших, тіла російських солдатів вивозили у переповнених вантажівках.

Фото: ЗСУ

Акцент дня. Зеленський проти зла. Антагоніст в українському наративі війни. Аналіз виступів президента, щоб показати, як творяться наративи про нашу країну, як розповідається історія про кожного із нас, як ми виглядаємо в очах цілого світу.

Чому це важливо? Провести чітку межу між Україною та Росією, не тільки як між двома державами, а й як між культурами, традиціями, нараціями, – і потім затвердити цю межу на найвищому офіційному рівні – одне із основних завдань, яке стоїть не тільки перед українськими політиками, а й перед українським суспільством загалом.

Ключові події:

1. Майже 90% українців не готові на жодні територіальні поступки у війні. Лише 8% вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

2. У заступника голови Верховного суду України знайшли російське громадянство. У 2017 році Богдан Львов у анкеті кандидата на посаду судді на запитання, чи має громадянство іншої країни, відповів «Ні».

3. На зиму для переселенців у Львові облаштують нове тимчасове житло. «Маріяполіс» та містечко на вул. Пулюя на зиму законсервують, а те, що в Стрийському парку, – демонтують.

4. В Україні лабораторно підтвердили перший випадок віспи мавп. Наразі пацієнт госпіталізований до медичного закладу для стаціонарного лікування, він має легкий перебіг хвороби.

5. Як виглядають реставровані зали Львівської політехніки та які картини там можна побачити. Фахівці дослідили стінопис, зробили зондажі та встановили, що під багатьма шарами фарби збереглися автентичні розписи, які їм вдалось відтворити.

Фото: Бюро спадщини

Зима у Львові. «Якщо зимуватимете у Львові, готуйтеся до ймовірних загроз!» – Андрій Зозуля.  Про розбирання підпірної стінки і облаштування простору біля Органного залу, підготовку до зими й особливості використання «буржуйок» у підвалах старих будинків, укриттів у житлових і нежитлових приміщеннях і що робити, аби пережити зиму, – у відеопроєкті «Тема тижня» на Tvoemisto.tv розповів голова Галицької районної адміністрації Львова.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!