Як під час свят уникнути неприємностей, пов’язаних із вогнем. Пояснення

1284 0
Правила протипожежної безпеки начебто знають усі, однак у надзвичайній ситуації багато хто починає панікувати і припускається помилок, інколи – фатальних.
Photo by Sven Mieke on Unsplash

Photo by Sven Mieke on Unsplash

Центр громадського здоров’я радить, як уникнути неприємностей, пов’язаних із вогнем. Передусім рекомендують знати про фактори ризику, які є в оселях. Значна кількість горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси й деталі, предметів побутової хімії, паперу тощо створюють умови для швидкого поширення пожежі.

Інколи діти граються на горищах або в підвалах житлових будинків: палять сірники, вогнища, запалюють свічки, що може стати причиною пожежі. Також бавляться із петардами та іншою піротехнікою. Вкрай небезпечні ігри з легкозаймистими речовинами, такими як бензин, ацетон, лак тощо. Це загрожує вибухами, а отже – тяжкими травмами.

Горючі матеріали виготовляють із органічних, рослинних компонентів. До них належать матеріали з волокон деревини, синтетичні матеріали, нафтопродукти, пластмаси. Горять не лише тверді матеріали та речовини, а й легкозаймисті гази, пил (торфу, сірки, сухого молока, кави, чаю, борошна, вугілля, сіна, гороху тощо) і рідини (оцтова кислота, метиловий та етиловий спирт, мазут, гліцерин, ламповий гас, дизельне паливо тощо).

Читайте також: Це небезпечно для їхньої психіки, або чому від феєрверків краще відмовитися

Якщо виникла пожежа, слід дітям потрібно одразу зателефонувати батькам. Коли немає такої можливості, то негайно зателефонувати 101. Не панікувати і чітко відповісти на питання диспетчера рятувальної служби: що сталося? яка ваша адреса/місце перебування?

Не слід намагатися загасити полум’я самостійно. Якщо пожежа виникла у коридорі або сходах і вийти з приміщення неможливо, потрібно йти на балкон та голосно кликати на допомогу.

Дим дуже небезпечний, дихати потрібно крізь намочену водою ганчірку (одяг, рушник тощо). Якщо загорівся одяг, бігти не можна; треба впасти на підлогу/землю та перекочуватися з боку на бік, щоби збити полум’я.

Батькам важливо навчити дитину надавати першу допомогу у разі опіків. У Товаристві Червоного Хреста України радять так роз’яснити дитині алгоритм дій. По-перше, слід прибрати причини опіку (наприклад, якщо це гаряча сковорідка – поставити її назад та відпустити ручку). По-друге, повідомити дорослому та, по-третє, охолодити місце опіку, поки біль не зникне.  Наголосіть дитині, що в жодному разі не можна проколювати самостійно пухирці, відривати одяг, що прилип до місця опіку, наносити креми, мазі та накривати опік ватою.

Поради з пожежної безпеки під час новорічно-різдвяних свят:

  • у разі виникнення пожежі одразу зателефонуйте 101.
  • не прикрашайте ялинку легкозаймистими матеріалами (вата, марля тощо). Святкова ілюмінація має бути промислового виробництва.
  • новорічна ялинка має стояти на стійкій основі та безпечній відстані від опалювальних приладів.
  • утримуйтеся від застосування піротехніки та забороніть дітям самостійно її використовувати.
  • не вмикайте кілька електроприладів одночасно. перед виходом з дому обов’язково переконайтеся, що вони вимкнені.

 

Нагадаємо, що у Львові закликають відмовитися від салютів і феєрверків, адже від них можуть страждати окремі категорії людей, для яких такі розваги можуть спричинити погіршення психологічного здоров’я, зокрема, це учасники бойових дій та люди з розладами аутичного спектру.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!