Як у Львові підготувати дитину до школи за методикою Монтессорі

6099 1
Державна освітня програма ставить високі вимоги до стартової підготовки першокласника. Йдучи до школи, дитина має вміти читати та рахувати до сто. У школах вимагають вже мати навички письма, уміти запам’ятовувати текстові уривки та розв’язувати завдання на логіку і кмітливість. Tvoemisto.tv поцікавилось, як підготувати дитину до школи за методикою Монтессорі.

Великі здобутки

Методика Монтессорі зараз вважається чи не найпопулярнішою серед прогресивних батьків, які багато часу приділяють розвитку своїх дітей.

Педагогіка Монтессорі підкреслює і розвиває потенційні здібності дитини, використовуючи спеціально розроблені навчальні матеріали, та ретельно підготоване середовище, приділяючи велику увагу незалежності дитини та її індивідуальним потребам.

Основа філософії – це переконання, що надаючи дитині відповідну освіту і необхідну свободу, забезпечуючи її потреби та виховуючи в ній впевненість у власних силах, любов до життя, повагу, у відповідь можна очікувати такого ж ставлення, а в майбутньому вона повною мірою реалізує себе.

Монтессорі культура міцно побудована на незалежності мислення і дій та повазі до себе, однолітків, викладачів, дорослих і світу навколо. Ми віримо, що маючи впевненість і повагу, дитина виросте в дорослого, який досягне великих здобутків.

Підготовка до школи чи до дорослого життя

Вважається, що за цим методом дитину перш за все готують до реального життя, а не до школи. Однак, як дізналось  tvoemisto.tv, у Львівській Школі Монтессорі дітей готують і до першого класу. Навчають майбутніх першачків за методикою, розробленою Ольгою Гісь – авторкою розважально-математичної книжки для початкової школи «В країні міркувань». Основу цього курсу становлять завдання, зібрані у три робочі зошити: «Математика», «Мислення», «Абетка». В процесі опрацювання цих посібників діти можуть обирати вірні варіанти з запропонованих, пропонувати власні альтернативи та логічно пояснювати свої умовиводи. А відповідні вправи зі спеціально об лаштованого Монтессорі-середовища стимулюватимуть дошкільнят підготувати руку до письма, підвищити її сенсорну чутливість, навчитися писати друковані і писані літери.

Зона математики з її «Смугастими штангами», «Шерехатими літерами», «Веретенами», іграми у фішки, в банк непомітно зацікавить дитину арифметичними обчисленнями. Адже дитина неодмінно навчиться додавати-віднімати, множити і ділити, якщо вона банкір і видає гроші своїм друзям.

Робочий зошит «Мислення» стимулює послідовне тренування і розширення інтелектуальних мисленнєвих процесів – розрізнення/схожість, контраст/тотожність, більше/менше і дає змогу дитині добре освоїти кожну категорію.

Вправи з зони «Космічне виховання» (а саме тут міститься багатий і різноманітний навчальний матеріал з початків природознавства, ботаніки, зоології, географії, геології тощо) розвинуть такі потрібні навички, як здатність до класифікації, сортування за розрядами, відбір за подібністю чи контрастом.

Робочий зошит «Абетка» містить вправи, з допомогою яких дитина навчається легко писати літери. Зона мови і мовлення Монтессорі-середовища надає можливість вчитися писати літери на піску, сенсорно освоювати їх через вправу «Шерехаті літери», без труднощів розрізняти голосні і приголосні, адже тут вони відрізняються кольором – одні блакитні, а другі рожеві. У плані навчання передбачено, що діти виконуватимуть захоплюючі власні проекти – як, наприклад, «Моя перша книжка» (з першими власноруч записаними словами і малими текстами), «Мої улюблені тварини» (з малюнками і підписами), «Моя сім’я» (з фотографіями родичів) та ін.

Матеріал підготовлено за сприяння Львівської школи Монтессорі, м.Львів, вул. Квітки-Основ’яненка 9.

Тел.( 032) 245-04-62, (098) 873 06 97

www.facebook.com/LvivMontessoriSchool

 

21 Квітня, 2016 23:00
Валерія Можна і походити на курси, але можна спробувати й домашню підготовку, можливо це матиме більш примітивні форми, але,думаю, буде не менш ефективно. Наприклад, можна виписати якийсь цікавий та розвиваючий дитячий журнал. Знаю, що досить хорошим є Пізнайко, веселий,яскравий та з багатьма завданнями на розвиток логіки у дитини.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!