Як підготуватися до тесту з української мови. Структура та зміст завдань на 3НО-2022

2833 0
Наприкінці квітня можна буде ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

У межах вступної кампанії 2022 року передбачили національний мультипредметний тест (НМТ) у онлайн-форматі. Це випробування міститиме три блоки завдань: з української мови, математики та історії України. Український центр оцінювання якості освіти пояснює зміст, структуру й оцінювання блоку НМТ з української мови, а надалі такі матеріали будуть і стосовно математики, й історії України. Водночас наприкінці квітня можна буде ознайомитися з демонстраційним варіантом НМТ.

Зміст завдань НМТ з української мови

Він відповідатиме чинній програмі ЗНО з української мови. Ця частина охоплює всі мовні теми, вивчення яких передбаали в шкільному курсі української мови, а саме теми: «Фонетика. Графіка. Орфоепія. Орфографія»; «Лексикологія. Фразеологія»; «Будова слова. Словотвір»; «Морфологія»; «Синтаксис»; «Стилістика»; «Розвиток мовлення».

Читайте також: Як діяти абітурієнтам, що хочуть цьогоріч вступати до вишів. Алгоритм

Розділам «Стилістика» та «Розвиток мовлення» приділили дещо менше уваги з огляду на комп’ютерний формат тестування, який, зокрема, не дозволяє використати завдання, де потрібно надати письмову розгорнуту чи коротку відповіді.

Структура

Усього в блоці НМТ з української мови буде 20 завдань, де 15 завдань з вибором однієї правильної відповіді з чотирьох або п’яти варіантів; 5 завдань на встановлення відповідності (потрібно встановити по 4 «логічні пари»). Важливо, що в блоці НМТ з української мови не буде завдань, де потрібна письмова розгорнута чи коротка відповіді, як не буде й завдань з української літератури. 

Оцінювання

Завдання з української мови оцінюватимуть відповідно до схеми нарахування балів, яку застосовували на ЗНО. Тобто по 1 тестовому балу за кожну правильну відповідь на завдання з вибором однієї правильної відповіді та по 1 тестовому балу за кожну правильно визначену логічну пару в завданнях на встановлення відповідності.

Читайте також: Спрощене ЗНО, або Якою буде цього року вступна кампанія

Загалом за виконання завдань блоку НМТ з української мови можна отримати від 0 до 35 балів. Свій результат (тобто кількість набраних балів за правильно виконані завдання) ви знатимете після виконання блоків НМТ. Пізніше результат кожного блоку переведуть у шкалу 100-200 балів. Для отримання результату за шкалою 100-200 достатньо буде набрати хоча б один тестовий бал. 

Як підготуватися

Варто продовжувати ретельно працювати над шкільною програмою з української мови, відвідуючи онлайн або офлайн-уроки, які проводять ваші вчителі, або уроки Всеукраїнської школи онлайн, а для самостійного тренування доречно використовувати: 

  • тести минулих років, розміщені в розділі «Підготовка. Тести минулих років», де обирайте закладки «Українська мова і література» та «Українська мова»;
  • відеороз’яснення до завдань ЗНО минулих років: Пробне ЗНО-2020; Пробне ЗНО-2021 (відео №2відео №3); Підготовка до ЗНО-2021;
  • короткі тематичні тести в  онлайн-тестувальнику з української мови на сайті Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти;
  • інші ресурси, які допоможуть повторити мовні теми, а також призвичаїтися до роботи в середовищі онлайн-тестувальників.

 

Нагадаємо, що цього року зовнішнє незалежне оцінювання відбудеться у спрощеному форматі. Зокрема, оцінювати випускників будуть за допомогою мультипредметного тесту з української мови, історії України та математики. Попередньо, буде 20 питань з української мови, 20 питань з історії України і 20 питань з математики.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!