Як побороти хронічну втому і стрес? 10 практичних порад

11855 0
Ми живемо в динамічному світі, завжди щось не встигаємо, поспішаємо, робимо більше, аніж вчора. Синдром постійної втоми знайомий багатьом. Основні ознаки перевтоми – загальна слабкість, втома, почуття тривоги, зміна настрою, апатія, дратівливість, сонливість, погане самопочуття тощо. Як їх позбутися постійної втоми і відновити здоров'я та сили за короткий час?
Фото: b-splendid.blogspot.com

Фото: b-splendid.blogspot.com

Tvoemisto.tv зібрало для вас практичні поради, як побороти хронічну втому.

1. Чергуйте заняття. Впродовж дня робіть регулярні зміни. Після 50 хвилин роботи організовуйте собі перерву на 10 хвилин, переключаючись на інший вид діяльності. Після розумової роботи корисно виконувати фізичну. Це може бути тривала прогулянка, робота по дому, спорт. Можете зустрітися з друзями, сходіть в театр, кіно, погуляйте по парку. Нові враження поліпшать настрій і впораються з втомою. Знаходьте в житті багато гарних вражень. У тих, хто сміється, збільшується швидкість кровообігу на 22%. Значить, до тканин і до органів більше надходить поживних речовин і кисню.

2. Облаштуйте робоче місце. Зверніть увагу на стан робочого місця, рівень шуму навколо. Якщо ви сидите на незручному стільці, згорбившись, не роблячи перерв і навіть обідаючи за комп’ютером, не дивуйтеся, що з’явилися проблем зі спиною. Нерідко у другій половині робочого дня спостерігається спад робочої активності. Змінюйте такий режим роботи.

Читайте також: 5 ранкових ритуалів, які допоможуть бути продуктивними весь день

3. Слідкуйте за режимом харчування. На день потрібно випивати приблизно півтори літри чистої питної води. Вона усуває зайву кислотність і повертає баланс вашому організму.

4. Харчування має бути повноцінним і регулярним. Їжте більше свіжих фруктів та овочів. Треба відмовитися від виснажливих дієт. Не їжте напівфабрикати та солодощі. Виключіть продукти, в яких містяться консерванти, барвники.

5. Нормальний сон. Більшості людей, аби виспатися, достатньо 6-8 годин сну. Якщо у вас з'являється бажання і сили творити, отже, ви поспали достатньо. Повноцінний сон впливає на наш настрій і здоров'я. Лягайте спати в один і той же час. Створіть умови для нормального сну, захистивши приміщення від сторонніх шумів. Постійно перед сном провітрюйте приміщення, це має стати вашою звичкою. Спробуйте робити перед сном дихальну гімнастику, фізкультуру з елементами йоги.

6. Відмовтеся від цигарок та алкоголю. Куріння зменшує кількість кисню, що потрапляє у вашу кров, а алкоголь – узагалі депресант. Хронічна втома – це тривала стресова ситуація, алкоголь тут марний.

7. Вживайте менше кофеїну. Він дає тільки тимчасовий підйом активності, а потім настає значна втома.

8. Менше дивіться телевізор. Краще розслабляйтеся активно, гуляйте, або ж читайте. Послухайте гарну музику, уявіть себе в горах, на морському узбережжі, де вам буде спокійно і добре.

Читайте також: 6 порад, як підвищити свою працездатність і продуктивність

9. Теплі ванни. Температура води 37-38 градусів, час процедури 20-25 хвилин. Приймайте ванну до їжі або через 1,5-2 години після. Можете скористатись ароматичними оліями. Бажано, щоб вода не закривала область серця. Фахівці радять не приймати ванни щодня. Після приємної теплої ванни проведіть трошки часу на самоті і в тиші, думаючи про щось приємне і згадуючи радісні моменти свого життя. Постарайтеся зосередиться на собі хоча б на 10-15 хвилин.

10. Сходіть до лікаря. Намагайтеся регулярно проходити обстеження у лікаря, адже низький тиск може також викликати втому.

За матеріалами: maryse.ru, stimul.org.ua, uadiets.com


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!