Політична реклама

Як почати реформи в медицині. 6 кроків від Ігоря Герича

2578 0
Зміни в галузі охорони здоров’я в Україні – це один з найскладніших процесів. Він буде довготривалим, вважає доктор медичних наук, завідувач кафедри хірургії №1 ЛНМУ ім. Данила Галицького, колишній головний лікар Львівщини Ігор Герич.

«Ми маємо залишки достатньо сильної медицини, достатньо багато цікавих операцій, які виконуються... Медицина не є поганою. Може, вона незручна, збудована неправильно і є певною мірою антисоціальна, бо не влаштовує жодну сторону – ні суспільство, ні лікарів», – сказав він в ефірі tvoemisto.tv.

Ігор Герич поділився думками щодо того, як розпочати реформу цієї складної галузі:

1. Використати існуючий досвід. «Будь-яка реформа не може бути зроблена швидко, тому треба набратися терпіння. Треба перестати видумувати велосипед – цей шлях вже проходили різні країні».

2. Консенсус. «На початку реформування повинен бути досягнутий консенсус усіх зацікавлених сторін щодо того, що вони хочуть отримати як результат. Має бути чітке розуміння, на що можуть розраховувати пацієнти. І лікарі точно мають бути активними учасниками процесу та розуміти, що незручності з’являються для того, аби покращити ситуацію. І має бути політчина воля. Дуже багато речей залежить від політики».

3. Залучити фахівців. «Реформуваннням не може займатися міністетсво охорони здоров’я. Це завжди зацікавлені особи. Умовно кажучи, це – особа, яка винна в ситуації і повинна її виправляти. Але дуже часто, вникаючи в процес, ти не помічаєш помилок... Вважаю, що це (реформування) зокрема точно мають робити економісти».

4. Вибір економічної моделі країни та медицини. «Ніхто не знає з точки зору економіки, яку ми державу будуємо. Чи буде вона більше соціальною? Треба усвідомити проблему, адаптувативати систему охорони здоров’я і економіку. Без такої концепції не буде зрозуміло, яку медицину будувати».

5. Оптимізувати кількість лікарень і лікарів. «У нас є надлишкові лікарні, що наполовину заповнені пацієнтами. А тим часом там використовується дуже дороге опалення, ремонтують дахи... В присілках і містечках утримуються лікарні, на які за радянських часів держава дозволяла собі витрачати великі гроші. Нині там лежить 4-5 пацієнтів і працює 100 осіб. Гроші просто ірраціонально використовуються. Наприклад, маючи змогу відремонтувати пологовий будинок чи велику обласну лікарню, ми натомість розсіюємо гроші по районах. І район отримує, образно кажучи, по банці фарби чи по жмені ліків. А ще область перенасичена лікарями. Їх забезпеченість – 115%».

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!