Як посадити іменне дерево у Львові. Інструкція

6203 0
Мешканець сплачує лише за саджанець, а вартість посадкових робіт не оплачує.
фото: Олександр Шутюк

фото: Олександр Шутюк

Поcадити іменні дерева у Львові можна у межах ініціативи «Подаруй місту дерево». Її оголошують двічі на рік, і для цього мешканці мають заповнити відповідні анкети – зазначити, де, скільки і яких дерев вони хочуть посадити. Про це у коментарі Tvoemisto.tv повідомила заступниця керівниці управління екології та природних ресурсів департаменту містобудування ЛМР Оксана Луцко.

«Буває, що людина хоче посадити будь-яке дерево, але локація, наприклад, поруч із домом. А буває навпаки – не цікавить локація, але на вибір садівника дерево, якому буде краще в тому районі», – каже вона.

Читайте також: Як посадити дерево у Львові, щоб воно прижилося. Покрокова інструкція

Алгоритм є наступним:

  • після оголошення акції заповнюєте анкету на сайті, залишаєте також номер телефону;
  • садівник контактує з охочими, з’ясовує локацію, підбирає дерево, шукає саджанці (можна це робити разом із заявником);
  • розсадник виставляє рахунок, заявник оплачує напряму;
  • райадміністрація/ЛКП «Зелений Львів» привозить дерево, допомагає посадити, дає опори, підв'язки тощо;
  • райадміністрація/ЛКП «Зелений Львів» доглядають дерева, поливають, обрізають тощо (за бажання можна приїздити поливати і мешканцям);

 

«Конкретного переліку вулиць, де найперше садять дерева, немає. Охочий може вказати вулицію чи загалом район, де б, на його думку, пасувало дерево, може навіть біля свого будинку. Якщо людині все одно, якою буде локація, то її пропонує садівник, зважаючи на те, де є достатньо місця для того чи іншого дерева», – додає Оксана Луцко.

Читайте також: Усі ми дихаємо одним повітрям або чому ми вирішили порахувати дерева у Львові

Саджанці коштують орієнтовно від 3,5 тисяч до 6 тисяч грн залежно від виду. Мешканець сплачує лише за саджанець, а вартість посадкових робіт не оплачує. 

Додамо, що акція проходить двічі на рік. Приміром, восени було 60 заявників, а у березні знову оголосять збір анкет, після цього на квітень готуватимуть висадку. Оксана Луцко зазначає, що орієнтовно один місяць займає процес координації зі всіма заявниками, підбір матеріалів, замовлення, підвезення, підготовка лунки до висадки тощо.

Нагадаємо, що мешканці вул. Котлярській у Львові на записі однієї із камер сусіда побачили, що двоє людей вночі 11 лютого пиляли платани ручною пилкою. Коли їхало авто, то підійшли і доламали. Вони повідомили про ситуацію Галицькій РА, яка займалася благоустроєм вулиці під час реконструкції. Місто ж звернулося стосовно цього до правоохоронців. 

Наталія Вареник
_________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!