Як повернути кошти за утеплення будинків. 4 способи

10118 0
У Львові діють програми по відшкодуванню частини коштів за енергозбереження будинків для ОСББ, ЖБК та фізичних осіб.
Фото: afisha.ternopil.ua

Фото: afisha.ternopil.ua

Для мешканців Львова в місті діє одразу чотири програми, за якими можна повернути частину коштів за утеплення квартир та багатоквартирних будинків. Tvoemisto.tv розповідає, як скористатися цими програми та скільки коштів можна повернути.

Теплий дім

Програма для ОСББ та ЖБК. На «Теплий дім» цього року у Львові виділили 5 млн 914 тис грн. Про це під час брифінгу, 9 січня, повідомила директорка департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Ірина Маруняк.

Програма передбачає відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ та ЖБК на роботи з енергозбереження, реконструкції і модернізації багатоквартирних будинків. Вона діятиме в місті до 2020 року.

Читайте також: Львів'яни можуть дізнатися онлайн, чи списали їхній будинок із балансу ЛКП

Мешканці можуть відшкодувати до 30% від максимального розміру основної суми кредиту. Також за одним кредитним договором можна отримати не більше 400 тисяч гривень.

Виплати здійснюються за:

  • модернізацію та утеплення стін фасаду;
  • модернізацію, реконструкцію, утеплення і ремонт покрівель, дахового перекриття, підвальних приміщень;
  • реконструкцію, ремонт і модернізацію всіх інженерних мереж і обладнання у будинку;
  • встановлення приладів погодного регулювання подачі теплоносія;
  • утеплення під`їздів (встановлення та заміна вікон, вхідних дверей);
  • модернізацію систем освітлення під’їздів;
  • модернізацію систем вентиляції;
  • модернізацію, капітальний ремонт та заміну ліфтів;
  • встановлення обладнання з використання альтернативних до газу джерел енергії для потреб будинку;
  • інші роботи з модернізації, ремонту і реконструкції багатоквартирного будинку.


Серед банків, які підтримують програму, — «Ощадбанк», «Укргазбанк», АКБ «Львів», «Кредобанк» і «ПриватБанк».

«Ощадбанк» не дає кредиту більше 42 тис. грн на квартиру, а «Банк Львів» може кредитувати не більше 80% проекту. Тому перед тим, як починати кредитування проектів, краще уважно ознайомитися з умовами всіх банків-партнерів.

Читайте також: Львівська міська рада планує заборонити клаптикове утеплення будинків

Допомогу з програмою для ОСББ та ЖБК у Львові здійснює Ресурсний центр для ОСББ. Зв’язатися з ним можна за телефонами: (032) 298 73 85, (098) 584 73 89. Також ознайомитися з детальною інформацією про проекти можна за посиланням.

Енергоефективна оселя

Програма Львівської міської ради для фізичних осіб. Спрямована на відшкодування частини кредитів, спрямованих на енергозбереження, реконструкцію і модернізацію житлових квартир та малоквартирних будинків. Діє також до 2020 року.

Співвласникам можуть надати допомогу у розмірі 15% від основної суми кредиту. Втім, співфінансування не може бути більшим 50 тисяч гривень за одним кредитним договором.

Читайте також: Усі багатоквартирні будинки Львова спишуть з балансу комунальних підприємств

З повним переліком цілей кредитування програми можна ознайомитися за посиланням. Серед них радіатори опалення, системи гарячого водопостачання, вікна, балконні двері та інше.

Цю програму підтримують три банки: «Укргазбанк», «Банк Львів» і «Ощадбанк». Усі вони мають свої умови кредитування.

Державна програма енергозбереження для ОСББ та ЖБК

За програмою, мешканцям відшкодовується 40% суми кредиту (у частині вартості матеріалів та обладнання). Якщо в багатоквартирних будинках зареєстровані чи фактично проживають фізичні особи, яким призначено субсидію, то відшкодування здійснюються за спеціальною формулою. Таким особам передбачене відшкодування в розмірі 70% від суми кредиту.

Читайте також: Створити ОСББ у Львові. Все у ваших руках (насправді ні)

Програму підтримують «Укргазбанк», «ПриватБанк» і «Ощадбанк». Їні умови кредитування доступні онлайн. Також за посиланням можна переглянути орієнтований перелік матеріалів та обладнання, які підлягають під співфінансування в рамках програми.

IQ energy

Програма, розроблена спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку. Програма допомагає ОСББ отримати 40% від суми кредиту або інвестицій в енергоефективну модернізацію багатоквартирного будинку. Підтримка розповсюджується як на основні і супутні товари, так і на монтажні роботи.

Зокрема, на кошти програми можна придбати системи опалення (ІТП), лічильники тепла, вхідні двері в під’їзд, вікна, теплоізоляцію стін, підлоги, покрівлі, газові і твердопаливні котли, теплові насоси, сонячні колектори та рекуператори. Орієнтовний перелік товарів, які можна придбати в рамках програми, можна завантажити за посиланням.

Кредит на реалізацію проекту у будинку в межах цієї Програми можна отримати в ОТР Банку. Для ОСББ є можливість кредитування до 5 років на суму від 200 тисяч до 2 млн грн. Банком передбачена одноразова комісія в 1,25%, а річна процентна ставка за користування кредитом становить 17,5%. Щомісячні комісії відсутні. Детальніше можна ознайомитися з умовами за посиланням.

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!