5 фактів про львівську обсерваторію

5460 1
Tvoemisto.tv завітало до Астрономічної обсерваторії Львівського національного університету ім. Івана Франка. Вона знаходиться на вулиці Кирила і Мефодія, 8 разом із фізичним та хімічним факультетами. Директор обсерваторії, доктор фізико-математичних наук Богдан Новосядлий провів для нас невеличку екскурсію.

У місті знаходиться лише частина обсерваторії. Ще один відділ розміщений у Брюховичах. В розташуванні за містом безперечно є свої переваги, адже там значно менше заважає штучне освітлення міста. Проте для навчання студентів необхідно, аби вони мали доступ до інструменту вивчення космосу.

Вдень через телескоп можна поглянути лише на Сонце, проте це потрібно робити тільки із використанням фільтрів або ж переводячи зображення на екран. У іншому разі споглядання світила може пошкодити зір.

 

 

Щоб відчинити купол обсерваторії потрібно застосувати немалу фізичну силу. Але доктор фізико-математичних наук робить це швидко. Ми ж спробували зачинити купол, що виявилося не так легко, як виглядає на перший погляд.

Оптика на телескопі – Zeiss – німецький виробник оптики, яий є одним із найвідоміших та найякісніших у світі.

 

Механізм

 

Складний механізм, що крутиться під самою трубою телескопа, є годинниковим. Оскільки земля крутиться довкола своєї осі, телескоп поступово почав би збиватися із об’єкта, за яким ведеться спостереження. Відтак, механізм повертає телескоп у напрямку протилежному від руху Землі. Це забезпечує точність спостереження. Звичайно, що такий рух малопомітний, але точність є точність.

Із даху університетського корпусу, на якому розташована обсерваторія, відкривається гарна панорама на місто.

 

Богдан Новосядлий

 

Наступного тижня у спецпроекті Люди Твого міста буде розмова із Богданом Новосядлим, який розповість про найбільшу загадку Всесвіту, Бога та фізику, важливість науки для розвитку особи та суспільства і багато іншого.

 

Маркіян Прохасько


Читайте також:
9 Лютого, 2015 00:38
ігор А де обіцяні 5 фактів???
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!