Як працює «швидка допомога» у Львові в період карантину

5143 0
Лікарі щодня отримують виклики з підозрою на коронавірус.
Фото: ua-news.liga.net

Фото: ua-news.liga.net

Авто «швидкої» продовжують виїжджати до важкохворих і при потребі забирати їх у лікарні. Для тих, у кого підозра на коронавірус, в області є 11 спеціальних бригад. Вони обладнані спеціальними засобами і відвозять пацієнтів в обласну інфекційну лікарню.

Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповів заступник генерального директора Львівського обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Ярема Качмар.

Як діють лікарі при виклику з підозрою на коронавірус

«При кожному виклику, який ми отримуємо, в першу чергу медики з’ясовують епідеміологічний анамнез, тобто розпитують чи перебувала людина за кордоном протягом останніх 14 днів, чи контактувала з особами, у яких є підозра чи діагноз на коронавірус. Особливо у тих, у кого є підвищена температура і прояви ГРВ», – повідомив медик.

Коли, після опитування, медики мають обґрунтовану підозру, що людина може бути інфікована, то виїжджає спеціалізована бригада, яка повністю забезпечена усім захисним спорядженням.

«Таких бригад в області створено 11, три з них у Львові. Вони оглядають цих пацієнтів і, при наявності базових симптомів, відвозять в інфекційну лікарню, яка визначена основною базою для таких хворих. Там є спеціальне приймальне відділення, де медики споряджені усім необхідним.

Після таких викликів лікарі здають свій захисний одяг на дезінфекцію та подальшу утилізацію. Також там же ж на місці проводиться обробка спецзасобами автомобіля. Тобто дотримуємось усіх заходів, передбачених протоколами», – пояснив Ярема Качмар.

Читайте також: Чи обладнані бригади швидкої допомоги на Львівщині засобами захисту від коронавірусу

Викликів, за його словами, було вже кілька десятків.

«Є багато звернень, коли у людини є така підозра, але лікарі розуміють що це не так. І нерідко ці люди дуже перелякані, особливо, коли це самотні старенькі, чи коли йдеться про дитину. Тоді ми також часом робимо виїзд, більше для того щоби заспокоїти людей і переконати, що найстрашніші підозри тут зайві. Та все ж трапляються складні випадки, істерики, вмовляння на колінах – тоді ми забираємо таких хворих, веземо в інфекційну лікарню, яка теж не відмовляє, проводить обстеження і скеровує на лікування. У даному випадку в інші лікарні, або й додому», – поділився враженнями пан Ярема.

На випадок, якщо б країна увійшла в етап, коли різко зросте кількість хворих, вже розробляються відповідні алгоритми і запланована закупівля багаторазових костюмів для медиків.

Як працюють швидкі в звичайних випадках

«Щодо звичайних викликів, то хочу відзначити, що зараз зменшилась кількість людей, які телефонують без поважних причин. Ми закликали до цього і бачимо, що громадяни прислухались і проявили розуміння. Зараз, в основному, звертаються, коли є гостра необхідність, або підозра на коронавірус», – розповів лікар.

Швидка зараз працює у штатному режимі, як і було до того. Усіх пацієнтів, які потребують допомоги та госпіталізації, обслуговують і при потребі доставляють у лікарню. Як відомо, зараз лікарні призупинили прийом пацієнтів з плановими зверненнями, лише з ургентними.

Читайте також: Усі бригади швидкої на Львівщині будуть виїжджати на підозру коронавірусу

«Дуже багато консультацій зараз надаються у телефонному режимі. Штат лікарів-консультантів максимально укомплектований і телефони працюють постійно. Одним з головних їх завдань є розділення хворих з імовірність наявності вірусу і з іншими підозрами щоби не наражати на небезпеку зараження працівників швидкої», – зазначив Ярема Качмар.

Щодо обладнання звичайних бригад, то вони обов’язково працюють у масках і рукавицях. І, як наголосив лікар, робота організована так, щоби вони не пересікались з хворими, з підозрою на коронавірус.

Найнеобхідніше є, але допомога буде не зайвою

«Зараз надзвичайно складно. Ніхто навіть у світі не був до цього готовий. Не було створено запасів спецзасобів і зараз все отримуємо з коліс. Ми також робили заклики до благодійників, які могли б допомогти потрібними матеріалами. Поки маємо всього досить, але, зрозуміло, що прагнемо створити своєрідний мобілізаційний резерв. І тут розходиться не стільки про кошти, які є на рахунках, але більше про засоби захисту, з якими зараз величезна проблема у цілому світі. І їх майже нереально отримати швидко. Я так розумію, уряд дав завдання і всі потужності в державі задіяні, а поки просили б усіх, хто має таку можливість надати нам рукавички, маски, окуляри, захисні костюми, які будуть використані для безпеки медиків і порятунку наших близьких.

Ми також отримали за сприяння обласного департаменту охорони здоров’я достатню кількість захисних масок та рукавичок. Але слід розуміти, що їх потрібно багато, адже зараз карантин і усі медики зобов’язані працювати у спецзасобах», – сказав на завершення Ярема Качмар.

Богдан Білан

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!