Як працює система оповіщення на Львівщині та що робити, коли сирени не чутно. Пояснення

3473 0
Протягом 30 секунд працівники системи оповіщення отримують сигнал і передають його на гучномовці.

Із першого дня війни за допомогою системи оповіщення на Львівщині повідомили про 55 повітряних тривог. Про це під час брифінгу сьогодні, 31 березня, повідомив начальник управління оперативно-чергової служби, оповіщення та зв’язку департаменту з питань цивільного захисту ЛОВА Микола Сень.

Зараз система оповіщення Львівської області нараховує понад 180 електросирен, більш ніж 120 електронних сирен (ті, які говорять), 150 інтернет-гучномовців, 200 систем вуличної звукофікації і 35 мобільних систем, встановлених на автомобілях. 

Читайте також: Була загроза з повітря, але обійшлося без ворожих ударів. Як минула доба на Львівщині 

Кожного дня їх кількість зростає: за останні два тижні на Львівщині встановили більше сирен, ніж за попередній рік. Через звернення громадян, що сирени не завжди чути, у громадах мають встановити додаткові.

Важливо, що звучання сирен – це сигнал увага всім, який привертає увагу, щоб можна було прослухати повідомлення, яке транслюється після звучання сирен. Змінити сигнал сирен про відбій повітряної тривоги на більш приємний не можна, оскільки це стандарт для всієї України. Перед важливим повідомленням завжди транслюється уривчасте звучання сирени. 

Протягом 30 секунд працівники системи оповіщення отримують сигнал і передають його на гучномовці, а сама сирена може лунати до трьох хвилин. Голосове повідомлення звучить не менше п’яти.

На запитання про те, чому не одночасно вмикаються сирени і приходять повідомлення на мобільні телефони, Микола Сень каже, що є вісім підсистем, які відповідальні за вмикання сирен. Вони спрацьовують майже одночасно, проте по різних каналах. Немає однієї кнопки, яка вмикає усі одразу, це неможливо з причин безпеки. Навіть якщо одна система вийде з ладу, усі інші спрацюють. 

Читайте також: Як мають діяти водії електротранспорту під час повітряної тривоги. Пояснення

Якщо сирени не чути, то слід до місцевої влади, бо вона зобов’язана встановити додаткові засоби оповіщення. Управління оперативно-чергової служби, оповіщення та зв’язку департаменту з питань цивільного захисту ЛОВА надасть при цьому всю необхідну допомогу та консультації.

Нагадаємо, що почувши сигнал повітряної тривоги, слід обов’язково йти в укриття. До підвалів та бомбосховищ радять одягати кількашаровий одяг. Тоді шкіра дихатиме, не пітнітиме і буде тепліше, ніж в одному теплому светрі. Не варто також сідати та лягати на підлогу – краще встелити її карематом. За можливості з собою можна взяти ковдру або спальник. Варто подбати і про теплу їжу та напої – їх можна помістити у термоси.

Надія Жила


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!