Як працюватиме електронне судочинство в Україні. Роз’яснення експертів

2261 0
Суди не мають достатньої матеріальної бази для повноцінної роботи електронного судочинства.
Фото: femida.kiev.ua

Фото: femida.kiev.ua

Одним із нововведень у межах судової реформи стане перехід до електронного судочинства, що значно спростить документообіг між судами. Про це під час ефіру Tvoemisto.tv в межах проєкту «Реформи без ілюзій» розповів адвокат Олег Мицик.

Читайте також: Конституційний суд скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення. Що це означає

Це означає, що суди розглядатимуть справи за матеріалами, поданими в електронному форматі. Крім цього, як розповіла у інтерв’ю Tvoemisto.tv суддя-спікерка Господарського суду Львівської області Ірина Козак, повноцінної технічної бази для цього багато судів поки що не мають, тому наразі справи все ще розглядають у паперовому вигляді.

«Оптимально через роки чотири на це можна буде очікувати. Однак є й такі категорії справ, де необхідно досліджувати автентичність паперових документів, тобто оригінал документа все одно повинен бути», — каже вона.

Нагадаємо, що судова реформа, яку розпочав Петро Порошенко, мала привести українське судочинство до європейських стандартів та відновити довіру українців до судів. Офіційно вона стартувала у 2016 році, і з того часу неодноразово піддавалася критиці. А нинішній президент Володимир Зеленський навіть подав до нового Парламенту свій законопроєкт, аби реформу перезапустити.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!