Як працюватиме заборона на російськомовні музику та фільми на Львівщині

5074 0
Фактично мораторій обмежує звучання російськомовних виконавців з України та Росії на території області.
Ілюстрація: lviv1256.com

Ілюстрація: lviv1256.com

18 вересня Львівська обласна рада вирішила впровадити мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території  області. Це рішення депутати прийняли без обговорення. За проголосували 57 депутатів з 61 загального складу.

Ініціатором цього рішення став «свободівець» Руслан Кошулинський. У тексті рішення зазначено, що мораторій діятиме до повного припинення окупації території України. Слідкувати за його дотриманням повинна спеціальна міжвідомча робоча група у складі громадських активістів, правоохоронних органів та районних державних адміністрацій. Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv керуючий справами обласної ради Валентин Харлов, наразі склад комісії ще не відомий.

Згідно з рішенням, ця комісія проводитиме роз’яснювальну роботу серед фізичних та юридичних осіб області, однак фактичної заборони мораторій не встановлює.

Читайте також: Адмінка за шансон. Чи може Львів ефективно протистояти російськомовній попсі

«Ми готуємо проект змін щодо рішення про мораторій, щоб напрацювати чітке бачення реалізації його на практиці. Так, департамент культури ЛОДА має пропозиції, де буде уточнено та деталізовано, як саме ми застосуємо це рішення в житті, які будуть санкції та відповідальність. Звісно, усе це має бути в рамках українського законодавства», – розповів Валентин Харлов.

Він уточнив, що зміни стосуватимуться переліку виконавців, які в тій чи іншій мірі представляють проросійську позицію або входять в «чорні списки» СБУ та Мінкульту.

«Усі ми знаємо співака Андрія Макаревича та гурт "Машина времени", і ніхто не має сумніву в їхній проукраїнській позиції та стосунку до влади в Росії. Так само актор Михайло Єфремов, який постійно критикує Путіна. Водночас, з іншої сторони, – українські виконавці Ані Лорак чи Таїсія Повалій. Мораторій повинен обмежити звучання таких виконавців», – додав чиновник облради.

За його словами, рішення про мораторій не стосується російськомовних шкіл, книг та не обмежує права нацменшин. Які саме санкції застосуватимуть до фізичних чи юридичних осіб на Львівщині, стане відомо після того, як в обласній раді укладуть положення про діяльність міжвідомчої комісії. Зміни до рішення про мораторій хочуть внести на наступному засіданні Львівської облради, яке відбудеться 25 жовтня.   

Читайте також: У Львові пропонують заборонити російську музику в закладах

Зазначимо, що в Україні в майже рік діє закон, який регулює діяльність російських артистів. З-поміж іншого, законом визначаються особливості організації і проведення гастрольних заходів, учасниками яких є громадяни держави-агресора. Перед тим, як проводити такі концерти, організатори мають звернутись в СБУ, щоб отримати інформацію про наявність або відсутність законних підстав для участі в таких гастролях.

Також нагадаємо, що в червні 2018 року Львівська обласна рада прийняла рішення про відзначення на території області Днів скорботи та вшанування пам’ятних дат. Окрім іншого, цим рішенням депутати просили обмежити публічне виконання пісень російських виконавців.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!