Політична реклама

Як правильно говорити з дитиною про гроші

2135 0
Сьогодні багато батьків розуміють, що завдання мам і тат полягає не тільки в тому, щоб прищепити дитині гарні загальнолюдські якості, але і в тому, щоб навчити її бути успішною, самостійною, фінансово незалежною. А це значить - вчасно познайомити дитину з грошима, навчити правильно з ними поводитися, знати їм ціну і бути бережливими, але не переоцінювати при цьому їх значення.

Психологи кажуть, що знайомити малюків з грошима можна вже починаючи з чотирьох-п'яти років, повідомляє портал Leole Book.

Пропонуємо 8 помилок дорослих, які заважають дітям стати фінансово успішними.

Помилка № 1. Вважати гроші забороненою темою

Якщо розмови про фінанси ведуться у вашій родині за щільно закритими дверима і в цілому викликають у вас почуття незручності, у дітей просто не буде можливості сформувати правильну думку про призначення грошей. Результат - вже цілком дорослі люди відчувають складнощі у відносинах з грошима: розгублюються при плануванні, безпідставно економлять.

Порада. Розмови про сімейний бюджет - це абсолютно нормально. Звичайно, немає необхідності обговорювати з дошкільням розмір вашої зарплати, але семирічна дитина вже повинна розуміти, яким чином в родині з'являються і витрачаються гроші.
 

Помилка №2. Не давати кишенькових грошей

Психологи рекомендують починати виділяти невеликі (в залежності від доходів сім'ї) суми дитини з 6-7 років і робити це регулярно, раз в тиждень або місяць.

Порада. Бажано, щоб з віком частка самостійних витрат дитини зростала: якщо в 7 років він витрачає гроші тільки на свої «хочу», то в 14 років вже може оплачувати частину власних розваг, мобільний зв'язок, купувати подарунки друзям і т. д.

Помилка № 3. Контролювати всі витрати дитячі

Коли ви забороняєте дитині витрачати кишенькові гроші, або сварите за вже зроблену покупку, виходить, що гроші належать дитині лише формально. Такий суворий контроль сприяє появі страху помилок і невпевненості в собі.

Порада. Довіряйте дитячому вибору. Так, перші спроби витрачати гроші майже неминуче призводять до помилок, але тільки так можна отримати необхідний досвід і навчитися зіставляти свої бажання і можливості.

Помилка № 4. Пускати все на самоплив
Повністю дистанціюватися від дитячого гаманця теж не варто. Дитина повинна знати, що з батьками завжди можна порадитися і отримати підтримку, а не осуд.

Помилка № 5. Платити за гарні оцінки
Психологи не рекомендують використовувати такий спосіб поліпшення успішності: дитина все-таки вчиться не для того, щоб порадувати вас і заробити грошей.

Порада. Розділяйте оплату та заохочення: цілком можна стимулювати успіхи школяра, «премуючи» за його результатами чверті року.

Помилка №6. Забирати у підлітка все ним зароблене
Багато дітей з 14-15 років знаходять можливість підробітку. Не варто забирати всю зарплату. Можна і треба заохочувати прагнення поділитися: наприклад, отримавши зарплату, підліток може купити частування для всіх.

Помилка № 7. Оцінювати майбутню професію по зарплаті
На жаль, є безліч професій, які не передбачають гарантованого збагачення. Але, якщо дитина має намір стати ветеринаром або художником, варто поважати її вибір.

Помилка №8. Використовувати гроші як засіб маніпуляції
Завдання кишенькових грошей - закласти основи майбутньої фінансової грамотності та дати дитині відчути себе самостійним, але це не повинно ставати способом впливати на його поведінку або відношення до вас. Поява грошей має бути передбачуваним процесом, а дії батьків - послідовними, а не стихійними або залежать від їх настрою.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!