На правах реклами

Як правильно харчуватись влітку

2863 0
Влітку так багато пікніків і спокуса перекусити запеченими грильованими ковбасками дуже велика. А які ж ковбаски без соусів, без газованих напоїв, без булки, врешті-решт? Щоб тримати себе в формі, недостатньо лише правильно харчуватися, потрібно й спорту час присвячувати, і питного режиму дотримуватися, та роль раціону не варто недооцінювати. Інакше боротьба за ідеальне тіло може перетворитись на бійку з вітряками. Пропонуємо кілька порад від тренерів клубу «Ківі-Фітнес» про те, як тримати себе в формі влітку.

Найбільш часте запитання, яке звучить у наших головах, коли йдеться про схуднення — «Чи можна схуднути швидко?». І саме в цей момент виникає ідея про супердієту. Якщо ти обираєш замість правильного раціону дієту, то рано (в найбільш реальному випадку) чи пізно (в оптимістичному випадку), зірвешся. Спроби вписатися в рамки 800-1200 ккал на добу ще ніколи не увінчувались успіхом. Як правило, такі обмеження призводять до втрати корисних речовин організмом, погіршення обмінних процесів і протилежного ефекту — набору ваги. Розвантажувальні дні — дуже сумний сценарій для ефективного схуднення, бо якщо в першій половині дня втриматись ще вдасться, то до вечері ти вже точно зірвешся і не зможеш відмовити собі в апетитній соковитій котлеті, чим зведеш усю денну дієту нанівець.

Експрес-дієти і їхні експрес-наслідки

Блукаючи інтернетом, дуже часто можна натрапити на всілякі сенсаційні історії схуднення за неймовірно короткий термін. І навіть якщо ти належиш до свідомих людей і добре розумієш, що так в житті не буває, то ця інформація мимоволі відкладається в голові. І вже не так страшно переїсти, набрати кілька кілограмів зайвого, бо ж у жіночки з «того сайту» все склалося добре.

Проте, таке різке схуднення є дуже шкідливим і має негативні наслідки не лише для організму в цілому, а й для тіла.

Серед них:

-        Зниження імунітету. Внаслідок різкого скорочення вітамінів і мінералів, організм ослаблюється. Можуть загостритись хронічні захворювання, з’явитись нові.

-        Погіршення стану нігтів і волосся.

-        Зниження еластичності шкіри і ослаблення м’язів.

-        Уповільнення обміну речовин.

-        Зневоднення.

-        Відсутність сил і енергії, перепади настрою, навіть запаморочення.

Отож, після експрес-дієти, окрім гарної й очікуваної цифри на вазі, ти не отримаєш нічого позитивного. А все тому, що стан твого здоров’я неминуче погіршиться, скинуті кілограми невдовзі повернуться назад, а тішитись результатові не стане сил.

Чому вага повертається?

Наш організм дуже розумний, тому після кількох циклів схуднення і набору ваги наступає лептинорезистетнтість — мозок перестає реагувати на сигнали, котрі надсилає гормон лептин. І вирішує все за тебе! Йому здається, що ти постійно голодуєш і тому він сповільнює метаболізм з метою запасти якомога більше корисних речовин «на потім».

Саме тому щоразу скинути зайву вагу за короткий час стає все важче. Організм адаптується до стресу, який ти викликаєш у нього дієтами, і ніяк на нього не реагує.

Найгіршими ворогами успішного схуднення є:

·       Солодощі

·       Вироби із пшеничного борошна

·       Жирна і смажена їжа

·       Будь-які дієти

·       Недостатня кількість рідини

·       Малоактивний спосіб життя

·       Поганий режим сну

Який рецепт правильного схуднення і раціонального харчування?

Нешкідливим для організму вважається щотижневе зниження ваги на 1 кілограм і, відповідно, на 3-4 кілограми за місяць. При такому темпі схуднення шкіра встигатиме відновлюватись, «підтягуватись», адаптуватись до твого нового тіла. Організм не відчуватиме стресу, і почне спалювати зайвий жир.

Авторка Програми схуднення «8 тижнів» Катерина Цьовх каже, що найбільша помилка в літньому раціоні — це надмір фруктів і ягід. Наприклад, калорійність кілограма полуниць — 280 ккал, абрикосів — 470 ккал, черешень — 610 ккал. «Як правило, ми думаємо, що приготувавши на вечерю смузі, вбережемо себе від зайвих калорій, адже це питна і легка страва. І як сильно ми помиляємось! Перетерті ягоди, як мінімум 300 грамів, цукор, якийсь сироп, сік чи йогурт, та навіть молоко, і в результаті отримуємо калорійну вечерю, в якій переважають прості вуглеводи! А один із основних принципів раціонального харчування для схуднення і підтримання ваги — це вечеря, яка складається з білкової їжі і овочів з низьким глікемічним індексом. Рекомендую:

1) Обирати білу рибу, курячу або індичу грудку із зеленими овочами.

2) Вживати фрукти в першій половині дня і добре контролювати їхню кількість».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!