Як правильно харчуватись жінкам, які годують грудьми. Поради від МОЗ

29743 0
Чи потрібно їсти більше та чи можна мамам вживати червоні фрукти і рибу.
Фото: miso.su

Фото: miso.su

На сторінці очільниці МОЗ Уляни Супрун з’явились офіційні рекомендації із харчування жінок, які годують грудьми.

Читайте також: Мода може вберегти від раку. Де на Львівщині найчастіше хворіють та що нового в лікуванні

Зазначається, що жінка, яка годує немовля, витрачає на 500-600 кілокалорій більше енергії, ніж та, яка не вагітна і не годує. Втім, збільшувати кількість їжі потрібно лише в окремих випадках. У середньому жінка за вагітність набирає 8 кг, якщо ж вона набрала значно більше або мала зайву вагу до вагітності, то збільшувати калорійність раціону не потрібно.

«Грудне вигодовування упродовж принаймні шести місяців (як це рекомендує ВООЗ) призведе до поступового зменшення об’ємів жирової тканини. Дотримуватися сильно обмеженого раціону, аби схуднути, не варто. Це матиме негативні наслідки для здоров’я. Жінки, що мають недостатню вагу, потребують більшого споживання калорій під час лактації», – кажуть в МОЗ.

Молоді мами мають повноцінно харчуватися і споживати свіжі овочі, фрукти, ягоди, м’ясо та рибу.

«Білок потрібно їсти 2-3 рази на день: м’ясо тварин чи птиці, рибу, яйця, бобові, горіхи і насіння. Якщо ви не їсте м’яса чи тваринних продуктів – все гаразд. Пильнуйте достатнє споживання білка рослинного походження. Їжте три порції овочів, в тому числі темно-зелених та оранжевих. Це джерело магнію, фолієвої кислоти та каротиноїдів. Їжте дві порції фруктів щодня. В раціоні мають бути присутні цільнозернові продукти: висівковий хліб, макаронні вироби та каші. Пийте, коли відчуваєте спрагу. Заливатися водою, аби було молоко, не потрібно», – рекомендують фахівці.

Водночас у жінок під час лактації збільшені витрати вітамінів і мінералів, тож веганкам та вегетаріанкам потрібні добавки вітамінів D та В12, а жінкам з анемією потрібно приймати добавки заліза. У МОЗ додають, що анемія не є протипоказанням для лактації.

Під час годування немовляти грудьми варто уникати споживання:

  • Алкоголю,
  • Куріння,
  • Кофеїну (енергетиків),
  • Окремих видів риби, в якій можуть накопичуватись важкі метали: тунець, акула, королівська скумбрія, риба-меч,
  • Продуктів, що викликають алергію або непереносимість у матері або інших близьких родичів немовляти,
  • Продуктів, що не пройшли достатню кулінарну обробку (непастеризоване молоко, сируваті рибу чи м’ясо, немиті овочі та фрукти, сушену рибу тощо).

«Американська академія дерматології застерігає, що безпідставне обмеження раціону матері жодним чином не зменшує ризиків прояв атопічного дерматиту в дитини. Навпаки, матір має повноцінно харчуватися, а грудне вигодовування до 4-6 місяців знижує ймовірність схильності дитини до атопічного дерматиту. Цікавими є нещодавні дослідження, які показали, що виняткове грудне вигодовування понад 6 місяців знову підвищує ризик атопічного дерматиту. Слід комбінувати прикорм, суміш і грудне молоко – дітям потрібно навчати імунну систему толерантності до різних продуктів», – кажуть в МОЗ.

Читайте також: Чому я годую свою дитину грудьми

Медики зазначають, що зв’язок між раціоном матері та кольками у немовляти – перебільшений. Втім, він є.

«Щоб знайти якийсь зв’язок між раціоном і кольками, ведіть щоденник того, що з’їли, і як почувається дитина. Але якщо якийсь продукт викликає дискомфорт в матері, як-от нерозчинна клітковина капусти, він може викликати дискомфорт і в дитини. Наразі жодні рекомендації не забороняють всім без винятку матерям їсти броколі чи перець або інші потенційно небезпечні продукти. В разі незвично сильної діареї в дитини після певного продукту, не їжте його кілька тижнів. Якщо причина в цьому, має стати значно краще. Та, скоріше за все, кольки, діарея чи плач все одно час від часу ускладнюватимуть вам життя», – кажуть в МОЗ.

Медики зазначають, що є певні свідчення, що уникнення матір’ю молочних продуктів, а також використання суміші на основі соєвого гідролізату замість суміші на основі коров’ячого молока можуть бути ефективними. 

Читайте також: Півмарафон із немовлям. Як львів'янка поєднує спорт і материнство

Якщо кольки чи діарея викликані нестачею лактази – ферменту, що розщеплює молочний цукор (непереносимість), то допоможе прийом дитиною лактази. Чаї на основі ромашки та фенхелю можуть бути ефективними, але застосовувати їх слід щонайменше тиждень. Прийом пребіотиків не виключав кольків, але зменшував їх тривалість, свідчать дослідження. 

«Діти розрізняються за темпераментом, збудливістю, в них по-різному колонізується мікрофлорою кишківник. Тому важко знайти спільний знаменник. Але дуже ймовірно, що вам можна їсти черешню і абрикоси, навіть якщо ви народили минулого тижня», – кажуть в МОЗ.

Медики наголошують, що, перш за все, потрібно дотримуватись розумних рекомендацій про здорове харчування та відмову від шкідливих звичок, що стосуються усіх людей.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!