Як правильно копати та готувати картоплю. Поради від МОЗ

2470 0
Перед роботою на городі варто оновити щеплення від правця та придбати рукавиці.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Оскільки в Україні розпочинається сезон копання картоплі, керівниця МОЗ Уляна Супрун на своїй фейсбук-сторінці розповідає, як вберегти здоров’я під час цього процесу та як правильно готувати овоч, щоб отримати з нього користь, а не шкоду.

Читайте також: Як правильно харчуватись жінкам, які годують грудьми. Поради від МОЗ

«Копання картоплі сильно навантажує поперек і спину та розтягує підколінні зв’язки. Тому важливо навантажувати і протилежні групи м’язів, тобто прогинатися назад, розтягувати квадрицепс стегна (взятися за ступню і підтягнути ноги до сідниці). Тримайте поперек в теплі», – перш за все радить Уляна Супрун. Також можна працювати в наколінниках і коли важко нахилятись – використати їх.

Окрім того, працювати на городі потрібно у спеціальних рукавицях, стійких до порізів. Якщо все ж порізів уникнути не вдасться, переконайтесь, що маєте щеплення від правця і дифтерії, адже збудник першого живе в землі.

«Пийте воду, захищайте шкіру від ультрафіолету, вмійте вчасно спинитися. Що менша у вас ділянка картоплі, то краще для вашого здоров’я. Не прагніть викопати все за вихідні перед першим вересня. Можна почати копати раніше на кілька тижнів, і завершити за кілька тижнів пізніше», – радить Уляна Супрун.

Читайте також: Як підготувати дитину до школи. Поради від МОЗ

Під час труїння жуків варто також пам’ятати про засоби індивідуального захисту (респіратор, закритий одяг, рукавиці), не перевищувати дозу і не купувати засоби на чорному ринку.

Щодо користі та шкоди від споживання картоплі, то, за словами очільниці МОЗ, картопля не надто калорійна, якщо споживати її без великої кількості жиру. Але вона має високий глікемічний індекс – тобто сприяє підвищенню рівню глюкози в крові. Через це картоплю варто їсти з іншими овочами.

«В картоплі мало білка —1-2%. Але його амінокислотний склад досить повноцінний, і це більше, ніж в низці овочів. Мікроелементний склад картоплі вражає: в ній багато калію, магнію, фосфору, а також багато клітковини, вітаміни С та В6», – ідеться в дописі.

Читайте також: Як та де зберігати ліки влітку. Порди МОЗ

Аби скористатись цими речовинами, зазначають в міністерстві, картоплю потрібно правильно приготувати, щоб вона була нежирна, холодна, у шкірці і з овочами.

«Саме так ви стримаєтеся від переїдання і зайвих жирів, не з’їсте утворені з олії альдегіди, збережете під шкіркою вітаміни та мінерали, і переведете крохмаль у потрібну, резистентну, форму. Це такий крохмаль, який не розщеплюють ферменти підшлункової, і він дістається бактеріям товстого кишківника. Ті, у свою чергу, роблять із крохмалю жирні кислоти з коротким ланцюгом», – говорить Уляна Супрун.

Картоплю краще за все запікати чи відварювати в шкірці, на пару, або готувати у мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться. Відварену чи печену картоплю можна додавати в салати.

Натомість від смаженої картоплі та дерунів варто частіше утримуватись, оскільки у них багато не лише жирів, а й альдегідів, що виникають з олії під час смаження.

Читайте також: Як запобігти отруєнню грибами. Поради від МОЗ

«У своєму раціоні прагніть динамічної рівноваги: ви не можете щодня ідеально добирати розмір порцій, кількість калорій та калію й вітаміну С в стравах, рахувати кількість картоплин, бо буває по-різному. Але упродовж тижня ви маєте їсти переважно повноцінну, багату різними нутрієнтами їжу. Інколи недоїдаєте, інколи переїдаєте, бо тренуєтеся чи пішли вечеряти з друзями, але в цілому тримаєтеся в здорових межах та періодично їжте пюре, деруни чи зрази, які забороняють “дієтологині” з інстаграму», – говорить Уляна Супрун.

А от картоплю фрі та чіпси, додає вона, їсти не треба, бо у фритюрі утворюються трансжири, що сприяють запальним процесам та атеросклерозу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!