Як правильно написати мотиваційний лист для вступу у виш. Роз’яснення

20393 0
Одночасно з поданням документів слід подавати і мотиваційний лист.
Фото: УП

Фото: УП

Цьогоріч для вступу у заклад вищої освіти абітурієнти повинні під час подання заяви обов’язково додавати мотиваційні листи. Прийом заяв розпочався напередодні, 29 липня, і триватиме до 23 серпня 18.00. А для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів – до 18.00 8 серпня. Про те, як правильно написати такий лист і якими є вимоги, пояснили у державному підприємстві «Інфоресурс».

Отож, якщо ви реєструєте електронний кабінет та подаєте заяви в електронній формі, то мотиваційний лист також треба додавати до кожної заяви виключно через електронний кабінет. Текст листа потрібно вписати або вставити в спеціальне віконце в розділі подання заяв.

Читайте також: Вступ-2022. Для бакалаврів і магістрів затвердили правила прийому до вишів

Безпосередньо до закладу освіти мотиваційні листи слід надавати тільки, якщо ви подаєте заяву у паперовій формі. Однак це передбачено для невеликої категорії вступників.

Якщо до поданого в електронному кабінеті мотиваційного листа ви хочете додати копії матеріалів (дипломи, нагороди), що підтверджують викладену інформацію, то їх треба надсилати на електронні скриньки приймальних комісій закладів освіти.

Зазначається, що в електронному кабінеті завантаження будь-яких сканкопій листів чи документів до них не передбачено. Можна додати тільки текст листа, який під час реєстрації заяви в закладі освіти роздруковується приймальною комісією.

Мотиваційний лист додається до кожної заяви під час її подання. Відтак, заповнити лист в кабінеті можуть тільки ті категорії вступників, для яких відкрито подання заяв. Станом на 3 липня це вступники на основі БСО (9-ти класів).

Водночас вступники до закладів вищої освіти на основі ПЗСО (11-ти класів) або диплому фахового молодшого бакалавра, молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра зможуть подавати заяви з 29 липня (до закладів ФПО – з 14 липня). Тоді ж в кабінеті з'явиться можливість додавати мотиваційні листи.

В електронному кабінеті блок: Подання заяв – Результати випробувань – Внести текст мотиваційного листа.

Також зазначається, що редагувати текст в електронному кабінеті можна тільки до моменту подання заяви. Після цього, коли заява вже має статус «Зареєстровано в ЄДЕБО», текст листа редагувати неможливо.

Читайте також: Прохідний бал для вступу у медичні виші скасували через брак студентів

Вимоги до мотиваційних листів визначає кожен заклад освіти у своїх правилах прийому. Вступникам рекомендовано з ними обов'язково ознайомитися до подання заяв та завчасно підготувати тексти листів.

Формат поля для написання мотиваційного листа – до 20 000 символів. Водночас, вимоги щодо кількості символів визначає заклад освіти.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки затвердило порядок прийому до закладів вищої освіти для абітурієнтів, які планують вступати в 2022 році. Відповідно до цього, оприлюднення списків осіб, рекомендованих до зарахування на бюджет, відбудеться до 29 серпня. Подача документів для виконання вимог для зарахування на бюджет до 18:00 2 вересня. Зарахування на бюджет відбудеться 5 вересня, а переведення на вакантні бюджетні місця осіб, зарахованих на контракт, не пізніше 19 вересня. Зарахування на контракт відбудеться не пізніше 30 вересня.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!