Як проголосувати не вдома: в іншому місті, за кордоном, у війську

2765 1
Виконати свій обов’язок громадянина України можна будь-де – навіть на антарктичній станції.
Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

25 березня – останній день, коли можна вносити зміни до списку виборців. Отже, якщо 31 березня ви не зможете прийти на виборчу дільницю за місцем своєї реєстрації, подбайте про те, щоб тимчасово змінити місце голосування.

В іншому місті

Якщо ви працюєте, вчитесь, живете, лікуєтесь, у відрядженні тощо не в тому місті, де зареєстровані, то ви все одно зможете виконати свій обов’язок громадянина України. Для цього:

  • оберіть виборчу дільницю, де вам буде зручно проголосувати (це можна зробити на сайті ДРВ);
  • зверніться із заявою до відділу ведення державного реєстру за місцем, де плануєте голосувати (заяву можна заповнити на місці);
  • пред’явіть документ, що посвідчує особу громадянина України (паспорт у вигляді книжечки або картки, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідчення військовослужбовця або військовий квиток – для військовослужбовців), варто про всяк випадок зробити копії цих документів – за інформацією Tvoemisto.tv їх можуть попросити у відділі реєстру виборців;
  • додайте документи (копії документів), що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування (оригінали документів потрібно мати при собі обов’язково): довідка з місця роботи, з місця навчання, документ, що підтверджує право власності або оренди на житло за місцем, де виборець хоче проголосувати, проїзні документи, путівка в санаторій, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, інші документи, якими ви можете обґрунтувати своє бажання зміни місця голосування;
  • отримайте номер, за яким вам на обраній виборчій дільниці видадуть бюлетень для голосування.

Читайте також: Як власникам ID-карток проголосувати на виборах президента

Виборці, які зареєстровані на території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

Якщо ви за кордоном

За кордоном на виборах президента України працюватиме 101 виборча дільниця. Знайти їхні адреси також можна на сайті ДРВ.

Для того, щоб проголосувати в іншій країні, потрібно до 25 березня включно подати заяву до органу ведення Реєстру за вказаним у заяві місцем перебування чи місцезнаходженням виборчої дільниці, де ви хочете голосувати, або до органу ведення Реєстру в Міністерстві закордонних справ України – посольстві чи консульстві.

Читайте також: У ЦВК розповіли, куди скаржитись на підкуп виборців

Зазначимо, найвіддаленіша виборча дільниця на цих виборах розташована за 15 тис. км від України – на полярній станції «Академік Вернадський». Тут буде 34 виборці, розповіли у МОН. Це спецдільниця, тому тут свої особливості: полярники використовують скан-копії бюлетенів, що попередньо їм надішле ЦВК. Підрахунок голосів відбуватиметься у пристуності всіх членів експедиції, а протоколи передадуть, знову ж таки, скан-копіями, адже через погодні умови документи можуть потрапити в Україну і через кілька місяців.

Відповідальність за забезпечення процесу голосування покладено на виборчу комісію, створену з 4-х полярників.

Якщо ви ніде не зареєстровані

Люди, які не мають зареєстрованого місця проживання, можуть проголосувати так само, як і інші громадяни. Для цього потрібно звернутись до центру обліку або соціальної служби, щоб погодити виборчу дільницю, де людина зможе віддати свій голос 31 березня. У Львові Центр обліку та нічного перебування громадян розташований на вулиці Кирилівській, 3а.

Якщо ви у війську

Військовослужбовці, які перебувають на першій лінії оборони у зоні ООС, зможуть проголосувати лише на ротаційній основі – тобто по черзі. Якщо ж вони не зможуть відлучитись із місця несення служби до створеної у військовій частині виборчої дільниці, то проголосувати не зможуть, кажуть у штабі ООС.

Для військових в Україні створили 80 виборчих дільниць. На Львівщині, щоправда, лише одну – на Яворівському полігоні в Старичах. У Донецькій області створено 65 дільниць в 10 виборчих округах; у Луганській – 14 дільниць у 6 виборчих округах.

Читайте також: Не живіть так, наче політики вирішують усе

Військовослужбовці, які перебувають у закладах охорони здоров’я Міноборони (госпіталях, санаторіях), зможуть проголосувати на 10 спеціально створених виборчих дільницях, передає Укрінформ.

Важливі моменти

У випадку, якщо буде призначено другий тур виборів і ви знову не зможете проголосувати за місцем реєстрації, вам потрібно буде повторно пройти процедуру тимчасової зміни місця голосування – не пізніше, аніж за 5 днів до дати другого туру.

Також важливо пам’ятати про відповідальність за порушення виборчого законодавства. Зокрема ідеться і про умисне подання органу ведення реєстру завідомо недостовірних відомостей або відомостей з метою кратного включення виборця до Реєстру.

Раніше Tvoemisto.tv писало про те, як перевірити себе у списку виборців.

Олександра Бодняк

Матеріал підготовлено за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government

 


Читайте також:
23 Березня, 2019 08:36
666 ... закордонниники можуть конкретно допомогти своїй батьківщині на цих виборах ... добре пом'яти-потерти оте 80-тисантиметрове та згорнути його у рулончик (як отой папір до д.упи) ......
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!