Як у Львові реконструюють сад Палацу Потоцьких. Фото

3389 1
У саду висадили нові рослини, облаштували доріжки і підготували територію до зими.
Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

Реконструкція саду біля Палацу Потоцьких триває з липня цього року. Зараз сад повністю підготували до зими, облаштували пішохідні доріжки та висадили нові рослини. Прес-секретар Львівської галереї мистецтв Василь Мицько запросив Tvoemisto.tv на екскурсію і розповів, що вже змінилося, а що планують змінити в саду позаду Палацу Потоцьких. 

Василь Мицько замість «реконструкції» надає перевагу терміну «оновлення». Спричинене оновлення було тим, що почали сохнути кущі туї по центру саду.

«Сад був закладений на місці, де в кінці Радянського Союзу робили вхід в шахту підземного трамваю. В тих місцях ґрунт сягає 15-20 сантиметрів над бетоном. Там і росли туї. Ми вирішили їх перенести в сторону, аби прикрити неестетичні технічні приміщення і символічно позначити межу нашої території», – розповідає Василь Мицько.

На місці туй в галереї планують посадити вазонки, адже місце через бетон не придатне для висадки дерев. Прибрати бетон неможливо, адже під ним шахта, а вазонки будуть мобільною альтернативою – їх виставлятимуть за потреби і на зиму забиратимуть в приміщення.

Читайте також: На території Палацу Потоцьких у Львові облаштують італійський парк

Ще одним важливим елементом саду є пішохідні доріжки. Василь Мицько каже, що малюнок парку робили за обрисами колишнього директора галереї Бориса Возницького.

Для облаштування доріжок закупили спеціальну крихту, через яку може стікати вода.

«Спочатку асфальт покрили полотном, потім засипали його крихтою. Також встановили на доріжках спеціальні гумові обмежувачі, які використовуються на клумбах в центрі міста», – каже Василь Мицько.

Змін зазнав і газон саду. Спершу його покропили пестицидами, аби вивести бур’яни. Потім землю переорали і засіяли новою травою. Для того, аби доглядати за газоном в галерею закупили професійну газонокосарку.

Щодо крайніх робіт – у саду висадили 1000 крокусів – багаторічні цибулеві рослини, які за зовнішнім виглядом нагадують тюльпан. Їх висадили по периметру доріжок. Перші крокуси мають показатися в саду щойно зійде сніг.

Якщо стати спиною до Палацу Потоцьких і подивитися на сад, то зліва в очі кидається біла цегляна будівля, більш відома львів’янам як Музей книги.

«Музей книги –  це будівля, яка мала використовуватися як тимчасова підсобка для будівничих підземного трамваю. Але найбільш довговічне саме те, що роблять тимчасовим, тому зараз це квадратний будиночок з білої цегли. Тут є спеціальні вимоги до архітектури в межах Палацу, тому до фасаду, яких виходить в сад ми прикріпили сітку і посадили виноград. Він буде плестись і утворювати живу стіну. В результаті хочемо отримати зелений куб», –  зазначає Василь Мицько.

Читайте також: У Львові шукають директора Палацу мистецтв

Прес-секретар галереї каже, що зараз сад повністю готовий зимувати і жодних робіт в галереї взимку проводити не збираються. На весну до саду планують запросити спонсорів та меценатів, які могли би подарувати Палацу нові дерева та вазонки.

Василь Мицько зазначає, що закупити і посадити рослини – це найлегше, що залишається зробити. Тепер в галереї також думають над облаштуванням простору та встановленням лавок. Їх планують поставити по периметру саду, чи неподалік самого Палацу Потоцьких.  

Нагадаємо, що колишня директорка галереї звинувачує теперішнє керівництво у нищенні французького парку. Втім, Василь Мицько запевняє, що італійський парк, який створюють зараз і французький парк об’єднуються поняттям регулярного парку. Їм обом притаманні чіткі семитричні фігури. Також прес-секретар каже, що оновлення роблять виходячи з напрацювань колишнього директора Галереї Бориса Возницького.

Незважаючи на роботи в саду, він весь час залишається відкритим. Територія палацу відкривається щодня о 8 ранку, а закривається разом з останніми відвідувачами. Щоправда, в зимовий період відвідування намагаються обмежити до 21 години. 

Андрій Костюк

Фото надані Львівською галереєю мистецтв


Читайте також:
20 Листопада, 2018 14:35
L. Гарно!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!