Як пропонують реорганізувати рух на площі Франка. 4 варіанти

4410 2
Одні з варіантів пропонують зберегти форму острівця та організувати рух, інші – повністю перебудувати перехрестя.
Фото: google-maps

Фото: google-maps

«Львівавтодор» оприлюднив чотири варіанти реорганізації руху під час реконструкції площі Франка. Під час планування враховували потреби площі як пересадкового вузла, громадського простору для мешканців сусідніх вулиць та студентів, транспортної розв’язки та як частини траси «Львівський трикутник».

Читайте також: У Львові визначили, хто проектуватиме вулицю Бандери

Серед основник недоліків площі – складна і нелогічна пересадка між зупинками на площі та зупинками біля Стрийського ринку, хаотичне паркування, острівець «заростає» кіосками, погана пішохідна доступність, брак пішохідних переходів, а приватні авто блокують громадський транспорт

У першому варіанті пропонують запровадити «круговий рух для автотранспорту» навколо площі Франка та влаштувати виділені смуги у напрямку до центру з вулиці Вітовського та у напрямку Вітовського зі Стрийської, а також у обох напрямках на площі Франка від Стрийського ринку.

Безпосередньо на площі біля будинку №78 пропонують облаштувати зупинку. Ще одна зупинка буде острівною та з’явиться на вулиці Франка у напрямку від центру перед площею. Центральний трикутник пропонують розширити, влаштувати напрямні та острівці безпеки та додати пішохідних переходів.

Читайте також: Місто коротких відстаней. Як розробляють План сталої мобільності для Львова

Серед переваг першого варіанту – трамваї не їдуть назустріч іншому транспорту, виділені смуги до та з центру і до площі, зменшення відстаней від між зупинками та збільшення їх кількості, збереження озеленення.

Серед недоліків – вузькі тротуари, задовгі переходи (3 смуги), немає виділеної велоінфраструктури, відсутність місць для паркування.

Другий варіант «Три сторони трикутника» передбачає організацію руху машин по всіх сторонах трикутника площі Франка та виділені смуги в обох напрямках на площі Франка: від Стрийського ринку до центру та до вулиці Вітовського, а також в одному напрямку від вул. Вітовського.

Приватний транспорт рухається по найпрямішій траєкторії з Вітовського в центр і зворотно. Рух від Стрийського ринку в сторону Вітовського перенесли на Зарицьких. Також варіант передбачає дві зупинки громадського транспорту на площі (перед будинком №78), з яких одна «віденська» (в напрямку Стрийської) та двох острівних зупинок, з яких одна на вул. Франка у напрямку від центру, інша – від Стрийського ринку в напрямку до центру. У межах площі встановлять напрямні острівці та острівці безпеки та додадуть пішохідні переходи.

Читайте також: Стоянки, прокат та майстерні. У Львові запустили онлайн-мапу велоінфраструктури міста

Серед переваг – виділені смуги, підвищення безпеки руху, збільшення кількості зупинок, зручні пересадки, менше смуг та часткове збереження озеленення.

Серед недоліків – менше простору біля фасадів, неможливість доставки товарів і транспортне навантаження на вулицю Зарицьких, відсутність відділеної велоінфраструктури та рух транспорту в одному напрямку з різних зупинок.

За варіантом «Т-подібного перехрестя» пропонують радикально перебудувати площу та значно розширити громадські простори вздовж фасадів замість наявного острівця.

Трамвайні колії планують розділити за напрямками руху на під’їздах до перехрестя, аби авто не блокували трамвай. Зупинки встановлять за перехрестям, при цьому у напрямку з Сихова облаштують кишеню. В інших напрямках – зупинка в смузі руху. В напрямку Вітовського можна продовжувати виділену смугу, яка є на Франка, а автомобілі з центру та від Стрийського ринку на Вітовського спрямовувати через Зарицьких – Волощака.

Вулиця Менделєєва має стати житловою тупиковою вулицею із заїздом через вулицю Кирила та Мифодія. Світлофор на перехресті Франка – Вітовського синхронізують із перехрестям Франка – Стрийська.

Серед переваг – зупинки за напрямками руху, трамваї не блокуватимуть один одного, а авто – трамваї, зменшення кількості переходів та регульований перехід через площу, розширення тротуарів, місця для паркування та доставки, можливості для комерції на перших поверхах, велоінфраструктура, нові громадські простори та зменшення площі під транспортну функцію.

Недоліками варіанту називають довгі переходи, збільшення на 4-5% довжини пересадок, більше спільного руху авто і трамваїв, додатковий транспортний потік на Зарицьких та знищення озеленення острівця.

Читайте також: Як планують змінити вулицю Шевченка. Схеми

Варіант «Повне трамвайне кільце» передбачає, що на площі створять великий пересадковий вузол між різними напрямками громадського транспорту із розворотом трамваїв у всіх напрямках за потреби.

Також одна з ідей цього варіанту, яку можна використати й у інших – спільна для трамваїв, тролейбусів та автобусів виділена смуга на вулиці Франка від центру.

Серед переваг називають зручні швидкі пересадки, найменша відстань між зупинками, розвороти трамваїв у всіх напрямках, можливість для створення нових маршрутів та можливості для зміни руху в разі аварій та паркування на коліях. Крім цього – поєднання з тролейбусною мережею, пішохідні переходи з обох сторін платформи, зупинки об’єднанні за напрямками, збереження форми острівця та озеленення.

Недоліками можуть стати небезпечні (відносно інших варіантів) переходи: колії, значна довжина і різні напрямки руху й те, що немає можливостей для відділеної велоінфраструктури.

Як розповів у коментарі Tvoemisto.tv речник ЛКП «Львівавтодор» Олексій Хміль, ці варіанти виставили на обговорення львів’ян, після чого залишать два і один із них згодом мають затвердити на засіданні виконавчого комітету.

Читайте також: Вулицю Замарстинівську обіцяють відкрити після ремонту у грудні

Нагадаємо, про реконструкцію площі Франка заговорили напередодні відкриття трамвайної лінії на Сихів у серпні 2016 року. Тоді на площі планували замінити мережі, замостити територію бруківкою та прокласти нову колію. Проте тоді цю ідею відклали.

Згодом ремонт площі анонсували на 2017 рік. Тодішній керівник «Львівавтодору» Олег Береза повідомив, що ремонтні роботи проводитимуть у період відпусток, аби зменшити навантаження на транспорт. Для цього у минулорічному бюджеті запланували 15 млн гривень. Пізніше ремонт на площі відклали, оскільки роботи паралізували б рух, тож площу запланували реконструювати разом із вулицею Вітовського. Втім торік обидва проекти робити так і не почали.

Схеми «Транспорт та інфраструктура Львова» / Facebook

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування. Наша редакція закликає ділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій. 

 

Читайте також:
10 Квітня, 2019 10:31
Максим Хто автор цих креслень? Маю багато зауважень і пропозицій!
1 Квітня, 2019 21:13
Андрій Варіант #3 виглядає найбільш компромісним для всіх учасників руху.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!