На правах реклами

Як пропозиції житла в передмісті відбиваються на цінах нерухомості. Огляд актуальних цін у новобудовах

2355 0
Від початку року ціни на нерухомість практично стабілізувалися. Коливання цін можна спостерігати по конкретній новобудові — коли квартири дорожчають у міру закінчення будівництва.
Фото: novobudovy.com

Фото: novobudovy.com

Експерти називають дві основні причини стабілізації цін на житло — зміцнення гривні та нові пропозиції в житлових комплексах на околицях та за межами міста. Влада пропонує декілька нововведень, що мають обмежити висотність будівництва в малих населених пунктах або розвинути будівництво через об’єднання довколишніх громад із центром.

Специфіка приміських житлових комплексів — ціна продажу та витрати на утримання

«Кількість пропозицій на межі та в приміській зоні суттєво збільшується. Віддаленість житлових пропозицій забудовники і девелопери намагаються компенсувати через меншу ціну, що і впливає на загальні ціни на квартири. — говорить Денис Шульга, співзасновник та редактор одного з найбільших сайтів нерухомості «Енциклопедія новобудов». — Власники житлових комплексів у ближчих до центру міста змушені реагувати на це, інакше ризикують втратити клієнта. Свого часу, до речі, подібне пройшов і Київ. Розбудова житлових кварталів поблизу Києва, яку на  спочатку не розглядали надто серйозно, нині реально стала великою частиною пропозицій житла. Досить проїхатися столичною об’їздною, щоб побачити вже збудовані і заселені комплекси. Своїх клієнтів вони на той час взяли саме ціною, яка була вдвічі менша за вартість житла в межах столиці».

Пропозиції на околиці та приміського житла до сьогодні становили здебільшого котеджні містечка, включно із зблокованою забудовою з передбаченим спільним простором для мешканців. Тепер цю нішу починають доповнювати і багатоповерхові комплекси — від 4 до 9 поверхів.

«Специфіка ринку приміської житлової нерухомості полягає в тому, що основний клієнт — це самі львів’яни, які купують її для себе. Інвестиційна складова є дуже малою — туристи шукають для оренди житло в центрі і навіть збільшення туристичного потоку умовно ще на мільйон туристів, цього не змінить — вони не поїдуть за місто, — говорить Олександр Островський, керівник девелоперської компанії LEV Development. — Специфіка житла в передмісті передбачає збільшення витрат в порівнянні з житлом в місті. Це і витрати на обслуговування — крім утримання житла, доведеться витрачати час і кошти на утримання території, на купівлю додаткового автомобіля для сім’ї. Щоб відвезти дітей до школи, на гуртки, з’їздити в магазин, бо скористатися муніципальним громадським транспортом не вийде — його там просто нема. Або, наприклад, це робитиме найнятий водій, або дружина, яка не буде в цей час працювати».

За його словами, якщо перевести порівняння заміського і міського проживання в кошти, то для комфортного проживання в передмісті дохід сім’ї має бути більшим на 20 0000 гривень в місяць. Ми ретельно досліджували цей ринок, коли планували будівництво, і з цієї точки зору зупинилися на оптимальному варіанті житла в межах району з розвинутою інфраструктурою (йдетьсяпро ЖК Obriy на Малоголосківській). Економія 20 000 гривень у місяць — це непоганий бонус для мешканця.

Читайте також: Де у Львові будуватимуть в наступні роки. Огляд районів, карта

Висотність будівництва в населених пунктах мають намір обмежити

До речі, така ситуація з будівництвом в малих населених пунктах привернула увагу і Міністерства регіонального розвитку. Побоювання стосуються вигляду і навантаження на інфраструктуру — дороги, комунікації, об’єкти соціальних послуг. На своїй сторінці в Фейсбук заступник міністра Лев Парцхаладзе анонсував зміни, які готують відповідно до оновлених Державних Будівельних Норм (ДБН). Якщо вони наберуть чинності, то: 

— у селах із населенням до 1000 осіб дозволятиметься лише садибна забудова;

— у селах, де проживає більше 1000 жителів дозволять проектувати багатоквартирні будинки до 4-х поверхів (до 12 м);

— у селищах міського типу допускатиметься максимум 5-поверхові багатоквартирні будинки (до 15 м);

— у містах із населенням до 50-ти тисяч — будинки не більше 9-поверхів (до 27 м);

— у містах із понад 100 000 мешканців максимально допустима висотність житлової забудови встановлюється документацією з просторового планування.

Прийняття таких змін може змінити ситуацію, однак закону зворотньої дії немає, тому вже видані дозволи на будівництва скасовувати не будуть і ще деякий час ці пропозиції впливатимуть на пропозицію і ціни житлової нерухомості.

Читайте також: Ближче до неба. Чи готовий Львів стати містом хмарочосів

У передмісті зможуть будувати багатоповерхівки, створивши об’єднану територіальну громаду міста та довколишніх міст і сіл

Водночас своєрідним інструментом для розвитку приміської багатоповерхової забудови може стати прийняті нещодавно зміни до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення». 

«Від об’єднання в одну територіальну громаду виграє як місто-центр, так і села та селища, що є його "супутниками". Для мешканців останніх стануть доступними більш якісні соціальні, адміністративні та інші послуги, які надають із місцевого бюджету. Великі міста отримують нові території для розбудови наприклад комфортних зелених жилих районів», — так прокоментовано прийнятий Закон на офіційному сайті Президента України.

«Сама ідея і концепція анонсованих змін є, безумовно, правильною. Питання полягатиме тільки в її практичній і часовій реалізації, — розмірковує про анонсовані зміни Олександр Островський, керівник девелоперської компанії LEV Development. — Імовірно, це може найближчим часом стимулювати розвиток об’єднаних громад і розширення меж міста, що дозволить у перспективі гармонізувати і вигляд і інфраструктуру.

На його думку, обмеженість висотності будівництва може вплинути на зниженні ціни на ділянки за містом — якщо багатоповерхова і багатоквартирна забудова там буде обмежена, то і ціна ділянок у перспективі, можливо, зменшиться. Сьогодні ж фактично ціни на приміське житло є на межі собівартості. Той, хто намагається продати з прибутком — не може цього зробити, бо для клієнта це занадто дорого. Особливо враховуючи і майбутнє збільшення витрат на утримання такого житла. Тому багато пропозицій, справді дуже хороших і якісних, зокрема й від великих забудовників із хорошими проектами поза містом, або заморожені, або будуються з показниками в кілька разів нижче планових».

Читайте також: Новобудови Львова. Що ховається за назвами житлових комплексів

Ціни по районах Львова станом на травень 2018

Актуальні ціни на квартири в новобудовах по районах Львова:

район

Середня ціна квадратного метра

Найдешевша 

 

грн/кв. м.

Найдорожча

 

грн/кв. м.

Галицький район

Зважаючи на обмежену кількість пропозицій, виводити середню ціну буде некоректно

від 29 000   

до 39 000

Сихівський район

17 050

від 11 000 

до 37 000 

Шевченківський район

15 840

 

від 10 300

до 26 000

 

Франківський район

20 300

від 12 000

до 35 450

 

Личаківський район

21 800

від 13 900

до 39 700

 

 

Залізничний район

17 100

від 12 000

до 25 700

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!