Як просувається дерусифікація Києва та що відомо про зміну нарахування виплат військовим. Підсумки доби

940 0
Нині 1 лютого та 343 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Євгенія Антонюк, Суспільне

Фото: Євгенія Антонюк, Суспільне

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки лунав тричі. Перший раз о 11:19, відбій – о 11:46. Другий – 12:50, відбій – о 13:03. Третій – 14:38, відбій – о 14:57. Тривогу оголошували через зльоти МіГ-31 у рф.

Ситуація на фронті: Військово-політичне керівництво України розуміє всі загрози та виклики, і Україна готується дати потужну відсіч можливому наступу рф. За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, щодня триває робота із посилення обороноздатності.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки окупантів на Ямполівку, Спірне, Роздолівку, Благодатне, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку та Парасковіївку Донецької області.

Українська авіація та підрозділи ракетних і артилерійських військ завдали 22 удари по районах зосередження ворога та 2 – по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також уражено 1 пункт управління та склад боєприпасів.

На цю ж тему: Військовий комісар з Львівщини пояснив, чому повістки вручають у громадських місцях. За словами Олександра Тіщенка, це не суперечить законодавству України, а гарантії дотримання конституційних прав громадян на судове оскарження будь-яких незаконних рішень або дій органів влади забезпечують Конституція України та судочинство під час воєнного стану.

Акцент дня: Олександр Алфьоров: «Ні Щорсів, ні Ватутіних у Києві не може бути!»  Як просуваються справи з дерусифікацією Києва і чи коректно використовувати цей термін; скільки вулиць столиці мають перейменувати; що робити з пам’ятниками Щорсу, Пушкіну і Батьківщиною-Матір’ю; яка ситуація з перейменуванням станцій метро,Tvoemisto.tv обговорило з істориком, головою експертної топонімічної комісії Києва, бійцем ЗСУ Олександром Алфьоровим.

Цитата дня: «…ми самі наповнюємо зміст сакральної площини, яка має превалювати над ситуативним. Я перепрошую, але Буча – це величезний біль, але біль – це і Батурин 1708 року, а про це вже ніхто не згадує. Ми говоримо, що війна не закінчена, що Чорнобиль – це біль. Але живімо не в болю, а задля дітей. Заради них ми маємо відкинути поняття снобізму, як відкинули Катерину ІІ, «сучу дочку», як казав про іншу героїню Котляревський. Маємо відкинути гострі кути і працювати для дітей. Відкинути морозиво по 16 копійок чи батон по 16 копійок, відкинути все, що тягнемо за собою. Наші діти мають зростати в містах, наповнених українськими або загальноєвропейськими маркерами».

Читайте також: Чому українським дітям не варто дивитись «Маша і Ведмідь». Керівниця Центру гідності дитини УКУ Христина Шабат на прикладі російського «Маша і ведмідь» пояснює, що мультфільми, які дивляться українські діти, є високоточною зброєю, яка діє повільно, невидимо, але дуже ефективно і масово. Вона наголошує на тому, що важливо, аби батьки спрямовували своїх дітей та відповідально підбирали для них контект;

Ацкцент 2: Львів гуде. Чи готові підприємці ділитися генераторами та як отримати компенсацію. Tvoemisto.tv дізналося, чи готові підприємці об’єднатися і купувати один генератор на кілька закладів та поговорило з Центром підтримки підприємців про те, як отримати ваучерну допомогу.

«Ми раніше думали про купівлю одного генератора із сусідами, але залишили цю думку. Це як одна машина, але декілька водіїв. Так буде дуже складно, це про відповідальність кожного, адже хтось буде споживати більше, а хтось менше», – розповів власник львівської мережі «Світ кави» Маркіян Бедрій.

Читайте також: В Ірпені запускають першу в Україні газотурбінну станцію потужністю 1 МВт. Їі потужності вистачить аби забезпечити електрикою всю критичну інфраструктуру міста.

Ключові події:

1. В Україні змінять порядок нарахування виплат військовим. Що відомо. Щомісячні бойові виплати у 100 тисяч гривень збережуть бійцям, які воюють з противником на передньому краї. Те ж саме стосується сімей полонених та зниклих безвісти – виплати винагороди у розмірі 100 тисяч гривень для них також зберігаються. Зміни торкнуться винятково військовослужбовців та співробітників системи МВС, які перебувають поза зоною бойових дій у різних регіонах України, строковиків і курсантів військових вишів, офіцерів управлінь і штабів, а також деяких інших категорій.

Читайте також: У Львові після скарги військового покращують умови в полікліці. Представник Уповноваженого в системі органів сектору безпеки і оборони Олександр Кононенко відреагував на публікацію захисника та повідомив про здійснену перевірку;

2. Що зміниться для львів’ян з 1 лютого. Очікують зміни, які стосуються залізничних сполучень, ремонту вулиць та виплат військовослужбовцям;

3. Аварійні вимкнення електроенергії на Львівщині застосовують для 25% споживачів. «Уже другий тиждень поспіль НЕК «Укренерго» надає для нашої області низкі ліміти – половину від потреби.Тому, маючи 50% від потреби, ми можемо подати 25% для критичної інфраструктури і так само для однієї черги. Іще дві черги – вимкнені, тобто це 8 годин без електроенергії. Через низький ліміт інакше зробити не можемо», – зазначила речниця «Львівобленерго» Галина Петрушка.

Читайте також: У ДТЕК порахували, що у киян світло є 80% часу. Середній час відключень в Києві скоротився приблизно на 30 хвилин.

4. «Укрзалізниця» призначила додаткові потяги до Польщі. Потяги №73/74 зі сполученням «Харків – Перемишль» та №67/19 – 20/68 Київ – Варшава, Хелм почнуть курсувати від 19 лютого.

5. Італійський художник TvBOY поділився враженнями від побаченого в Києві, Ірпені та Бучі. «Тільки побувавши в Україні, я по-справжньому зрозумів силу та відвагу цих людей. Як данину поваги жертвам цієї війни я хотів залишити свій знак на вулицях Києва, Бучі та Ірпеня, міст, поранених російськими атаками. Послання, що міститься у кожному творі, – це відродження та надія», – написав він і побажав українцям якнайшвидшого завершення війни.

Читайте також: Глинянський візерунковий текстиль внесли до нематеріальної культурної спадщини України. У Глинянах діяли ткацька школа та ткацьке товариство. Місцеві вироби були популярними серед європейців, а на світових виставках отримували високі нагороди.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!