Як рекультивують Грибовицький полігон

2774 0
За попередніми розрахунками процес триватиме майже 10 років.
фото: znaj.ua

фото: znaj.ua

Французька компанія Egis пропонує провести рекультивацію Грибовицького звалища у два етапи. Про це сьогодні під час презентації проекту рекультивації у рамках міжнародного екологічного форуму «Вода та енергія» повідомив проектний менеджер компанії Крістофер Раунд.

За його словами, перший етап є пріоритетним і триватиме 2-3 роки. За цей час планують провести роботи на східному зсуві полігону. На другому етапі, який триватиме 4-6 років, планують рекультивувати решту території.

За словами Крістофера Раунда, першочергова мета полягає в тому, щоби за один-два роки реалізувати частину проекту, яка стосується очищення фільтратів. Йдеться про заходи для відведення фільтрату у підніжжя сміттєзвалища та забезпечення його збору для зберігання до початку очищення. Також потрібно забезпечити правильне збирання і відведення звалищного газу та його спалювання.

Читайте також: Міська рада погодила кредит ЄБРР на рекультивацію Грибовицького звалища

Експерт Egis наголосив на тому, що однією з головних проблем для вирішення була черговість робіт з огляду на безпеку їхнього виконання, адже полігон неоднорідний, а відтак певні його ділянки можуть бути нестійкими, що може призвести до нового зсуву. Завдання полягає у тому, щоби отримати кут нахилу, який буде стабільним в довгостроковій перспективі та підходитиме для влаштування кінцевого шару покриття, підкреслив Крістофер Раунд.

Як повідомляє прес-служба Львівської міської ради, керівник ЛКП «Зелене місто» Вадим Ноздря під час екологічного форуму повідомив, що найближчим часом заплановано провести перші громадські слухання з приводу рекультивації звалища у Грибовичах. Він зауважив, що було усунуто головну точку конфлікту з місцевою громадою – питання про продовження експлуатації звалища.

Читати також: Почати будівництво сміттєпереробного заводу у Львові планують наступного року

«Це була конфліктна точка з місцевими мешканцями. На сьогодні стоїть крапка: це заборонено, і технологічно ми не плануємо подальшу експлуатацію Грибовицького полігону», – зазначив директор «Зеленого міста».

Нагадаємо, 21 липня Львівська міська рада та Європейський банк реконструкції та розвитку підписали угоду про наміри щодо підготовки кредитного фінансування по проекту модернізації інфраструктури ТПВ у місті Львові, що включає фінансування вдосконалення системи збору і сортування відходів, першочергових заходів з рекультивації полігону в с. Великі Грибовичі та будівництва першої черги сміттєпереробного заводу. Загалом мова йде про суму 20 млн євро кредиту та грантові кошти.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!