Як у Львові ремонтують віллу «На хресті». Фото

19917 5
На території біля вілли зачистили бур’яни та чагарники і збираються облаштувати сад.
Фото: Вікторія Андрєєва

Фото: Вікторія Андрєєва

Нещодавно на вулиці Чупринки розпочали косметичний ремонт вілли Дзівінської, також відомої як вілла «На хресті». Із початку 90-х вона належить Науковому товариству імені Тараса Шевченка, втім, як розповів Tvoemisto.tv голова комісії архітектури та містобудування НТШ Юрій Диба, останні два роки її не використовували — навіть під час опалювального сезону тут було занадто холодно.

Раніше, каже він, у віллі засідала президія товариства та редактори, які вичитували наукові збірники, але через холод вони вимушені були працювати в іншому осередку — на вулиці Винниченка. Відтак товариство домовилося про ремонт з архітектурним бюро, яке замість плати за роботу використовуватиме одне з приміщень вілли.

«НТШ — це громадська організація, і ми не маємо жодних коштів, окрім членських внесків, спонсорської допомоги. Шукали меценатів, усіх, хто може допомогти з цими роботами. І хотіли, щоб це було професійно», — пояснював раніше у коментарі Tvoemisto.tv голова товариства Роман Кушнір.

За словами Юрія Диби, спочатку у віллі реставрують вікна — замінюють скло, кітують, аби вони зберігали тепло. Їх уже встановили. Усередині планують побілку та заміну ламінату на плитку. Дах перекривати поки що не будуть. На території біля вілли зачистили бур’яни та чагарники і збираються облаштувати сад.

Юрій Диба каже, що фасад вілли зберігся добре. У ньому є тріщини, але наразі їх стабілізували, тому вони не несуть загрози. Частина будівлі просідає, тож у майбутньому під час реставрації планують укріплювати фундамент.

«Проблема в тому, що будинок розташований на роздоріжжі — є багато вібрацій від авто та електротранспорту, адже з двох боків вілли пролягають трамвайні колії. Також треба буде відкопувати ринви та з’ясовувати, де вони входять у каналізаційну міську мережу», — додає Юрій Диба.

Віллу збудувала фірма Івана Левинського за проєктом відомих львівських архітекторів Івана Левинського, Юліана Захарєвича та Міхала Ковальчука у кінці ХІХ століття в стилі романтизму. Це один із перших будинків Кастелівки і чи не єдиний, який зберіг свій первісний вигляд. Її архітектурною особливістю, розповідає Юрій Диба, є вежа, яку добре видно з роздоріжжя вулиць Київської та Чупринки. Фасад будівлі декорований плиткою з фабрики Левинського.

Будинок звели для ректора Львівської політехніки — математика, професора Пляцида Заслава Дзівінського. Після Першої світової війни вілла належала купцю Шуліму Валлаху, а в 20-30-х роках — піаністу Леопольду Мюнцеру, який загинув у Янівському таборі смерті. Приблизно із 1932 року в особняку мешкала родина посла польського сейму Володимира Кузьмовича. Заарештований у 1939 році, він помер у засланні у Комі АРСР.

Останнім мешканцем будинку був колекціонер Микола Островерхов — таємничий оперний стенограф, який зібрав таку колекцію творів мистецтва, що вони стали основою колекцій Львівської галереї мистецтв. Після його смерті у 1989 році віллу передали Науковому товариству імені Тараса Шевченка.

Вікторія Андрєєва


Читайте також:
17 Жовтня, 2019 14:48
Вітольд Мілош "таємничий оперний стенограф"? Пані Вікторіє Андреєва, Ви знаєте, що таке "стенограф"?
17 Жовтня, 2019 00:33
Андрій У міжвоєнний час у цій віллі жили подружжя Микола і Ольга Кузьмович. (Ольга Кузьмович - внучка Стефана Федака, племінниця Євгена Коновальця і Андрія Мельника).
В 1944 році подружжя мусили емігрувати зі Львова через переслідування. Виїхали зі Львова навіть не забравши своїх приватних печей з дому.
У цей дім відразу поселився т.з. колекціонер Островєрхов. Після його смерті Ольга Кузьмович в кінці 80-х приїхала до Львова і власним ключем, який зберігала все життя, відкрила двері свого будинку.
В будинку все ще були частково збережені її меблі, килими, посуд.
Ольга Кузьмович, як член управи НТШ у Нью Йорку, з власної волі передала цей свій будинок у НТШ у Львові.
16 Жовтня, 2019 21:39
Спостерігач Значить - або Фест або Гриша-акциз дешево заберуть??
16 Жовтня, 2019 14:56
Lika От жити би в такому!
15 Жовтня, 2019 22:28
Володимир Кожного дня прохожу поруч. Таке б відношення до останніх будинків центру Києва.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!