Як російські газ і нафта досі потрапляють в Україну

1513 0
Енергетичний сектор — один із важелів впливу, що Росія довго використовувала проти України, і просто так відмовлятись від нього держава-агресор не планує.
фото: bash.news

фото: bash.news

24 червня у Львові відбулось засідання Міжпарламентської групи Україна — НАТО, під час якого, серед іншого, говорили про реформи в Україні і те, перед якими новими викликами постає суспільство. Президент центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар розповів Tvoemisto.tv, де українцям варто бути особливо уважними та як протидіяти поверненню старих схем з Росії.

Передусім, за словами Михайла Гончара, поступ України в реформуванні сектору економіки має оцінюватись не лише за економічними показниками та індикаторами, а й за здатністю реформами посилити опірність агресору.

«Мають значення не просто реформи заради реформи або лише зростання добробуту, а й здатність економіки служити інтересам оборони і захисту держави загалом», — пояснює аналітик.

Він каже, що в суспільстві переважає скептична думка про реформи в Україні протягом минулих 5-ти років, проте варто оцінити відмову 3,5 роки тому від купівлі російського газу.

«Газ був не тільки економічним важелем впливу на Україну — він був корупційним чинником втручання у внутрішньо-політичні справи, впливу на зовнішньо-політичний курс. І ми не лише позбулись газової залежності, а й позбавили Росію 12-14 млрд доларів щорічно, які вона використовувала для війни проти нас», — говорить Михайло Гончар.

За його словами, Росія намагається повернути собі цей важіль. Зараз йдуть переговори про збереження транзиту російського газу через територію України. І в цьому контексті Росія починає знову говорити про його продаж українцям. І якщо раніше ішлося про пряме входження на український енергетичний ринок, то зараз Росія діє опосередковано — під виглядом підприємств з європейською реєстрацією.

«Наприклад, російська компанія "Лукойл" формально зникла в Україні, але фактично присутня — це австрійська компанія AMIC Energy. "Роснафти" теж формально тут немає, а фактично через швейцарську компанію Glusco під маркою Avia з якимось польським оператором вона заходить на український ринок», — каже Михайло Гончар.

Він додає, що це сталось через лобіювання російських інтересів в Україні за допомогою п’ятої колони, на які потрібно реагувати.

Читайте також: Вони йдуть, ми обираємо. Усе про вибори, списки партій та можливі квоти

«Особливо це важливо враховувати у перехідному періоді, коли формується нова влада, часто некомпетентна. Я думаю, що рівень її некомпетентності після парламентських виборів лише зросте — до влади приходять люди, які не мають, за поодинокими випадками, будь-якого серйозного досвіду державного управління чи управління великими корпораціями. І цією слабкістю намагається скористатись Росія», — говорить аналітик.

Тепер якість українських реформ, як каже Михайло Гончар, буде випробовуватись і внутрішньою слабкістю через вибір українського електорату, і новою ескалацією з боку Росії, свіжий виток якої матиме і воєнні, і низку невоєнних компонентів, бо Росія продовжує втілювати концепцію гібридної війни.

«Не потрібно розслаблятися — треба діяти далі. У нас вже є досвід протидії, і нам знову потрібна консолідація суспільства. У 2014-2015 роках вона відбувалася навколо державних структур, а тепер ці структури слабкі», — каже він.

Опірність українського суспільства, говорить Михайло Гончар, має бути зосереджена на переформатуванні Росією п’ятої колони в Україні і російських схемах, що маскуються під ніби не небезпечні. І тут, за його переконаннями, українське суспільство має великий потенціал.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!