Як розпізнати панічну атаку та серцевий напад. Поради від МОЗ

33178 0
І те, і те має спільні симптоми, проте важливо їх розрізняти для правильного надання допомоги.
Фото: freepik

Фото: freepik

Панічна атака та серцевий напад мають низку спільних симптомів – задуху, пришвидшене серцебиття, біль у грудях, запаморочення, оніміння рук та ніг, спітніння і тремтіння. Та важливо розрізняти їх, зазначає керівниця МОЗ Уляна Супрун.

«Панічні атаки характеризують як відчуття раптової та інтенсивної тривоги і страху. Наше тіло починає вважати, що нам загрожує небезпека. Ускладнюється дихання, швидко б’ється серце, розширюються зіниці, шлунок перестає працювати, кінцівки можуть німіти, в голові паморочитися. Але якими б страшними не були симптоми панічної атаки, вони не становлять смертельної небезпеки», – каже вона.

Натомість серцевий напад (напад стенокардії) стається через невідповідність між підвищеною потребою серця в кисні і можливістю його доставити через звужені серцеві судини, тобто серце не отримує достатньо кисню. Серцевий напад може виникнути під час інтенсивного фізичного навантаження, коли пришвидшується частота серцевих скорочень.

Читайте також: Де львів'янам дізнатись рівень холестерину в крові і чому це важливо

Для того, щоб розрізнити панічну атаку і серцевий напад, потрібно зафіксувати, за яких умов це сталось: якщо після тривалого стресу — це може бути панічна атака, якщо після інтенсивної фізичної активності або навіть простого підйому сходами — це може бути серцевий напад.

Окрім того, під час панічної атаки біль у грудях гострий та «колючий» і зазвичай локалізований по центру. А під час серцевого нападу може бути відчуття стискання зсередини та важкості за грудиною, біль може «віддавати» у руку, під лопатку, нижню щелепу або шию зліва. Але це спостерігається не у всіх випадках.

Панічна атака може тривати від 5 до 30 хвилин, а симптоми серцевого нападу можуть зникнути через 2-3 хвилини після припинення фізичного навантаження або прийому нітрогліцерину.

«У випадку панічної атаки: намагайтеся заспокоїтися, пам’ятайте, що панічна атака минає і не становить загрози життю. Допомогти можуть дихальні вправи і підтримка близьких. Викликати швидку варто, якщо через півгодини не стало краще, а дихальні вправи не допомагають прийти до тями», – каже Уляна Супрун.

Читайте також: Як розпізнати інфаркт і надати першу допомогу. Інфографіка

«У випадку серцевого нападу: потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження. Зателефонувати своєму лікарю — лікар може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин — негайно викликайте екстрену медичну допомогу. Адже серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда», – додає вона.

Викликати допомогу також необхідно якщо є хоча б один з цих симптомів: біль постійний та стає інтенсивнішим, біль хвилеподібно повторюється у стані спокою, виникає різка слабкість, відчуття страху, частішає пульс чи різко коливається артеріальний тиск.

Читайте також: Як щоденний біг впливає на здоров'я людини. Роз'яснення від МОЗ

У МОЗ зазначають, що у жінок інфаркт може проявлятися інакше — можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа чи живіт, часто болить між лопатками, дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!