Політична реклама

Як розраховувати на допомогу при вагітності та пологах

1410 0
Іноді на підприємстві відбувається така ситуація: працівниця отримала листок непрацездатності у зв‘язку з вагітністю та пологами, але деякий час продовжує працювати на підприємстві. Але як розрахувати допомогу по вагітності та пологах, яке працівниці фактично необхідно виплатити? Відповідь на це та багато інших запитань - далі.

У листі Виконавчої дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 09.11.2011 р. № 3361-07 надано таку відповідь на питання щодо визначення розрахункового періоду в зазначеній ситуації:розрахунковим періодом в даному випадку є 6 календарних місяців, що передують місяцю, в якому працівниця повинна була піти у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі листка непрацездатності. Обгрунтуванням є те, що право на відпустку у зв‘язку з вагітністю та пологами у працівниці виникло з дня початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, зазначеного у листку непрацездатності.

Таку ж думку висловлювало в свій час і Мінпраці у листі від 23.05.2008 р. № 273/020/99-08. При цьому Мінпраці відзначало, що застосування іншого розрахункового періоду є порушенням норм Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов‘язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Також звернемо увагу на те, що Мінпраці у своєму листі від 18.07.2007 р. № 441/020/99-07 нагадувало: оплачується в цьому випадку не весь період відпустки по вагітності та пологах, а та її частина, протягом якої працівниця фактично перебувала у відпустці по вагітності та пологах.

Це пов’язано з тим, що за визначенням допомога по вагітності та пологах покликане компенсувати втрату заробітної плати працівниці в період відпустки по вагітності та пологах. Тому одночасно виплачувати і зарплату, і допомогу по вагітності та пологах підприємство не має права, - інформує "ВКурсе".
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!