Як розвинути в дитини критичне мислення?

4691 0
Критичне мислення — це той самий «фільтр», що дозволяє приходити до найбільш логічних висновків при вирішенні будь-яких завдань і відсівати всі невідповідні. Якщо у людини не сформований даний тип розумових операцій, їй буде дуже важко зрозуміти, вірне рішення вона прийняла чи ні. Пропонуємо дізнатися як розвинути критичне мислення в дитини.
фото: 032,uamodna,pedpressa

фото: 032,uamodna,pedpressa

Розвивати критичне мислення потрібно починати з ранніх років. Уже в дитячому садку або в молодшій школі постарайтеся «навести порядок» в знаннях дитини. Зараз дітям доводиться швидко засвоювати величезну кількість знань, і всі ці відомості про навколишній світ «плутаються в голові». Якщо запитати у малюка, у якого ще не сформований навик критично мислити: «Скільки буде 2х2?», Він тут же викрикне: «8! А може 9? Ні, 10», тобто просто буде перебирати всі можливі відповіді. Якщо ж розвивати навичку критичного ставлення до своїх знань, то дитина зможе відсівати неправильні відповіді: «не 8, не 6, а 4!» 

 Питайте та спостерігайте

Часом ми звикаємо постійно казати дітям про те, що їм треба робити, і до дрібниць пояснюємо будь-які цікаві для них теми. Однак найефективніша стратегія розвитку мислення передбачає постановку відкритих запитань («Як ти думаєш, чому він вчинив саме так?») і спостереження («Дивовижно, подивися, як розквітає це дерево»). Коли розмова відкрита, дитині доводиться більше думати. Образно кажучи, ви кидаєте дитині м'яч, а вона пасує його назад.

 Питайте: «Звідки ти це знаєш?»

Це просте запитання допомагає дітям усвідомити їх власну здатність міркувати. Як тільки ваша дитина пояснить, звідки й чому вона знає що-небудь, прийміть її інформацію та продовжуйте ставити запитання, що розкриватимуть її припущення. Навіть якщо ваша дитина щось розуміє неправильно, ваші запитання допоможуть їй дійти істини.

Обговорюйте переконливі й непереконливі аргументи

У міру дорослішання дітей оточуючі люди постійно будуть наводити їм аргументи і в чомусь переконувати – по телебаченню, у журналах, на дитячому майданчику й навіть удома. Тому якщо інша дитина на перерві наказує вашій дитині віддати їй гроші, бо «так тут заведено», допоможіть своїй дитині сформулювати, чому такий аргумент поганий.

Повторюйте: інформація не є істиною

Інформація – це просто інформація, лише люди можуть перетворити її на знання. Коли ваша дитина перейде в середні класи й візьметься за вирішення складніших завдань, допоможіть їй зрозуміти, що жоден веб-сайт, телевізійна передача або стаття самі по собі не можуть дати їй повну та правдиву інформацію про питання, які її цікавлять. Як тільки ваша дитина почне детальне вивчення й дослідження, допоможіть їй визначитись і вибрати потрібні джерела. Попросіть сформувати її власну точку зору, засновану на доказах, а не тільки на емоціях.

Проявляйте повагу до опонентів

Якщо ви не згодні з позицією або думкою іншої людини, поясніть, чому ви не згодні, але намагайтесь не ображати опонента. Демонструйте повагу до людей, чиї ідеї відрізняються від ваших, тоді це допоможе дитині зрозуміти, що можна мислити критично і при цьому успішно соціально взаємодіяти з іншими людьми.

Читайте також: Шість секретів для батьків, як зацікавити дитину навчанням

За матеріалами: Розвиток дитини, yak-prosto.com


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!