Як розвиватиметься економіка після виборів. У Львові провели треті президентські дебати

2088 1
Представники кандидатів у президенти розповіли, як бачать реформу оподаткування та чому потрібно демонополізувати природні ресурси.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

28 березня довірені особи кандидатів у Президенти України у студії медіа-хабу «Твоє місто» говорили про майбутнє економіки та її складових.

Прозорість і чесність бізнесу

За словами представника Володимира Зеленського Романа Фединяка, його кандидат планує ввести одноразові нульові декларації для виведення «тіньового бізнесу».

«У 2016 році міжнародний валютний фонд оприлюднив статистику, що на сьогодні в "тіні" перебуває близько 43% ВВП України. На стільки можна наповнити бюджет, якщо ввести одноразову нульову декларацію. Далі – прозорі правила гри для всіх видів бізнесу», – каже він.

Про персональне декларування розказав і представник Олександра Шевченка Михайло Катрук.

«Особисто я не бачу жодних проблем в персональному декларуванні кожного громадянина, якщо це буде максимально простий і прозорий механізм. Ми пропонуємо максимально забрати силовиків та чиновників від бізнесу та спростити дозвільну систему», – наголосив він.

Охоронна система – гарант бізнесу

Роман Фединяк в першу чергу наголосив на реорганізації правоохоронної системи, яка сьогодні не захищає, на його думку, малий і середній бізнеси.

«Перед тим як говорити про іноземні інвестиції, підтримку малого та середнього бізнесів, українського товаровиробника, нам варто згадати, що такі речі, як судова гілка влади, правоохоронна система, які мали б виступати на сьогодні гарантією і захистом для малого і середнього бізнесів, – корумповані. Це є замкнуте коло, і важливо зрозуміти, що зараз той самий український бізнес не виходить з тіні і в Україну не заходять великі закордонні інвестори через те, що інституції, які б мали їх захищати, не ефективні», – каже він.

Він наголошує, що в правоохоронній системі мають працювати кадри без досвіду, бо керуватися вони мають законами України та отримувати достойну зарплату. На думку Романа Фединяка, таким чином підприємці зможуть відчувати себе захищеними та чітко знати свої права.

Перевага – внутрішній виробник

Михайло Катрук наголосив на тому, що в Україні має розвиватися внутрішнє виробництво. Для цього систему оподаткування потрібно зробити максимально рівною і простою.

«Потрібно скасувати дотації для великого бізнесу та перенаправити його в русло середнього та малого. Скасувати митні збори та максимально зменшити податки, коли імпортуються сучасні технології або інновації на потребу внутрішнього виробника», – говорить.

Погоджується щодо питання внутрішнього виробництва і Роман Фединяк.

«Наступний крок – це першочергова перевага для внутрішнього виробника і залучення нових інвестицій, для яких президент має виступати гарантом», – каже він.

Представник Руслана Кошулинського Йосиф Ситник каже, що в Україні інвестором є заробітчани. За його словами, третина державного бюджету – кошти, ввезені українськими працівниками з-за кордону.

«Споживчий ринок тримається на коштах заробітчан. Кошти, зароблені українськими громадянами в Україні, переважно йдуть зараз на комунальні послуги, харчування, транспортні витрати тощо», – говорить він.

Ринок землі: купівля-продаж

Роман Фединяк наголошує на важливості прозорого ринку землі.

«Знаю точно, що на сьогодні переважна більшість паїв – земель у селах – великі аграрні компанії беруть в оренду за безцінь, бо немає як такого створеного правильного ринку», – розповідає він.

За його словами, на економіку добре впливають сільськогосподарські кооперативи, які мають розвиватися в подальшому.

«У нас є дуже багато кейсів по Україні, де були створені молочні, ягідні кооперативи, де села процвітають. Там припинився відтік людей за кордон. І це хороша тенденція, її потрібно продовжувати. Одним з успішних кооперативів став ягідний у селі Лисятин Тернопільської області», – каже Роман Фединяк.

Ринок землі, на думку Михайла Катрука, має бути відкритий, але за певних умов.

«Ми можемо відкрити ринок землі, проте слід спочатку зробити його цивілізованим: реєстр землі адекватним, прозорі правила договору купівлі-продажу. Крім того, ми вважаємо доцільним встановити ліміт – 200 га на одну особу, і продавати землю виключно громадянам України», – наголошує він.

Природні ресурси – у руках держави

За словами Йосифа Ситника, щоб покращити економіку України, у першу чергу, потрібно деолігархізувати та демонополізувати природні ресурси та національну економіку загалом.

«Потрібно ліквідувати природні приватні монополії, забезпечити повну доступність і гарантію держави на видобуток надр в Україні в державній власності, повернути в комунальну та державну власність природні монополії», – каже він.

На думку ж Романа Фединяка, у жодній країні енергетичні та природні ресурси не сконцентровані в руках однієї людини або групи компаній. Також він не виключає націоналізації.

«Природні ресурси, надра і енергоресурси мають бути у власності держави. Окрім цього, ми говоримо, що незаконно приватизоване і привласнене раніше однозначно мають повернути державі», – говорить він.

Долар vs гривня

На думку Йосифа Ситника, Україна мала тримати валюту на певному рівні, чого не зробила з початком війни.

«Це би зараз дозволило владі бути більш впевненою у своїх силах і йти з аргументом – хоча б частково передвиборна програма має бути виконана. Головне завдання національного банку – стабільні українські гроші. Це довготермінова перспектива та гарантія стабільності гривні для підприємців», – каже він.

Погоджується в питанні стабілізації гривні щодо долара і Михайло Катрук.

«Якщо долар по 27 гривень, то треба гривню стабілізувати. Штучне утримування курсу на певному рівні може призвести до гірших наслідків у подальшому. По суті, якби ми це не зробили у 2014 чи 2016, зараз це би було набагато болісніше», – вважає він.

Відповіді на інші питання експертів, серед яких були керівник вищої школи публічного лідерства Національного університету «Львівська політехніка» Олег Паска, керівниця дослідницького центру «Соціоінформ» Наталія Зайцева-Чіпак та голова комітету підприємців Львівщини Роман Зафійовський, можна переглянути в повній версії відео дебатів.

Нагадаємо, публічні дебати проходять в прямому ефірі в телестудії медіа-хабу «Твоє місто». Теми дебатів – ті, що найбільше турбують та впливають на життя виборців. На дебатах присутні представники кандидатів у президенти України та експертна група. Поставити запитання до спікерів можна у онлайн режимі через коментарі на Facebook-сторінці «Твого міста» упродовж 20 відведених хвилин.

Прямий ефір можна подивитися на сайті  «Твоє Місто»сторінці в Facebook та YouTube-каналі. Орієнтовний початок трансляції – 20:00. Орієнтовні дати наступних прямих трансляцій: 4 та 18 квітня. Кожна зустріч буде додатково анонсуватися на сайті «Твого Міста».

Матеріал підготовлено в рамках проекту за підтримки фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. / Supported by the Media Development Fund of U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government


Читайте також:
18 Січня, 2020 13:22
nelson Привіт глядачі, я нелсон, моя мати познайомила мене з великим храмом Великої Баби Огбого, коли виявила, що я не можу завагітніти дружині, це принесло стільки клопотів у мій шлюб і призвело до розлучення. За її словами, він дуже духовний і може змусити мою дружину повернутися до мене в радості, і ми можемо мати дітей разом. Спочатку я не сумнівався, поки я не зв’язався з ним, а потім кинув на мене могутні заклинання і змусив дружину повернутися. І тепер ми також щасливі з прекрасними дітьми, з того дня, коли Великий Баба Огбого працював на мене і вирішував мої проблеми, я склав тверду обітницю, що поки я живу, я завжди буду свідчити про доброту його великих творів, а тим, хто там стикається із стосунками та труднощами у шлюбі, слід швидко зв’язатися з ним та стати щасливим свідком, як я. Я кидаю його контакт тут, електронною поштою: [email protected], або його номер WhatsApp. +447440557868 ...
Він змусив мою колишню дружину повернутися до мене в радості
Він вилікував мене від безсилої людини до справжньої людини.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!