Як рятуватися від гіповітамінозу. Поради дієтолога

2888 0
У весняний період наш організм традиційно страждає браком вітамінів. Як рятуватися від гіповітамінозу та не витрачати при цьому значних коштів, tvoemisto.tv розповів президент Асоціації дієтологів України Олег Швець.
фото: likar.info

фото: likar.info

Через кризу сьогодні чимало українців не можуть дозволити собі свіжі овочі та фрукти, констатує дієтолог. Утім, навіть без значних витрат можна забезпечити організм необхідними вітамінами. Зокрема, доступною і необхідною рослинною їжею сьогодні є буряк, морква, капуста, яблука.
 
Як джерело вітамінів та інших корисних і необхідних для організму речовин можна використовувати також і заморожені овочі, ягоди та фрукти, а також консервацію. Звісно, у консервації вітамінів менше, аніж у свіжих плодах та ягодах, однак корисних речовин тут також достатньо –  мінерали, харчові волокна та інші необхідні для здоров'я речовини.
 
«У весняний період від гіповітамінозу страждає близько 50% українців», - каже Олег Швець. За його словами, гіповітаміноз, залежно від того, якого саме вітаміну не вистачає, може призвести до зниження імунітету, захворювань шкіри, зору, нервової системи тощо.
 
Окрім овочів, ягід та фруктів, дієтолог радить вживати горіхи, бобові, злаки, а також яйця, нежирні та несолодкі молочні продукти, м'ясо та рибу
 
Також дієтолог рекомендує готувати вдома та максимально обмежити вживання технологічно обробленої їжі, адже у ній практично завжди багато шкідливих домішок – надмір солі, цукру чи трансжирів. 
 

Салат із селери, моркви та яблука, приправлений олією, навіть без великих витрат чудово збагатить ваш організм вітамінами, каже голова Львівської асоціації дієтологів Ольга Муштук.

За її словами, найбільше навесні люди страждають від браку вітаміну С. Його вдосталь є у яблуках, цитрусових, а також у чорній смородині – всього 60 таких ягід в день зможуть забезпечити ваш організм денною нормою вітаміну С.

«Заморозка в сучасних холодильниках дає змогу зберегти усі вітаміни, що є у ягодах, овочах та фруктах», – каже дієтолог. Відтак, якщо маєте такі запаси – неодмінно використайте їх. А влітку не забудьте запастись вітамінами у морозильнику на наступний рік. Окрім чорної смородини, лікар рекомендує заморожувати ягоди малини, ожини, а також перець, кабачки.

А якщо є можливість – варто купувати також і зелень та тепличні овочі. Якщо замочити їх на годину, це дозволить позбавитися значної частини нітратів, а от поживні речовини та вітаміни в них залишаться.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!