Як (само)організуватися: 8 важливих законів тайм-менеджменту

6786 0
Пропонуємо вам кілька законів самоорганізації, завдяки яким не тільки підвищується ефективність діяльності, а й відкриваються нові резерви. Наприклад, з'являється більше часу для відпочинку.
фото: terytoriya.com.ua

фото: terytoriya.com.ua

Контролювати час не так складно, як може здатися на перший погляд. Це можна здійснити за допомогою прийняття рішень про те, що і коли необхідно зробити. При цьому мова не йде про жорсткий контроль режиму життя, що не допускає відхилень. Проводиться аналіз цілей, розставляються пріоритети, які потім трансформуються в конкретні завдання і програму дій.

1. Закон Стіва Тейлора: Порядок ваших дій сильно впливає на ефективність.

Не треба займатися рутинною роботою, якщо в цей момент відчуваєте приплив сил, бадьорості і величезне бажання творити. Відразу приступайте до своїх великих проектів і творіть, творіть, творіть. І навпаки, коли ваша енергія закінчується –  спробуйте зайнятися нудним і нецікавим перебиранням стопок паперів, інтернет-серфінгом та іншими монотонними заняттями.

 

2. Закон стагнації: При отриманні певних результатів приріст ефективності знижується.

Коли ви прагнете до якої-небудь мети, і у вас на початковому етапі починає щось виходити – головне в цей момент не розслабитися. Якщо призупинитися або вирішити відпочити – тут же почнеться спад ефективності. Повернутися до колишніх результатів буде дуже важко. Тому не варто чекати моменту, краще крок за кроком рухатися до цілі. У такому випадку у вас не буде великого спаду продуктивності та мотивації.

Читайте також: 10 прийомів, які не дадуть вашому мозку деградувати


 

3. Закон Генрі Лаборіта: У кожної людини є схильність, талант, особливість робити те, що їй приносить задоволення.

Якщо ви в повній мірі керуєтесь цим законом, якщо на питання: «Працюєш?», ви кажете: «Я не працюю, я займаюся улюбленою справою», – то це кращий варіант розвитку подій. Найчастіше люди працюють на роботах, яка викликає в них лише нудьгу і роздратування. Вони ходять туди лише за зарплатою, не усвідомлюючи, що можуть заробляти  своєю улюбленою справою. Звісно ж, такі люди малоефективні, а час просто проходить повз них. Проте у житті бувають ситуації, коли дійсно необхідно зробити щось, навіть якщо це вам не подобається. Але кінцевий результат зазвичай виправдовує усі ці труднощі.

 

4. Закон непідробного інтересу: Чим вищий ваш інтерес до якої-небудь справи або заняття, тим швидше тече час.

Коли чимось по-справжньому захоплений, час летить непомітно. Тут головне не забувати: навіть якщо справа вам дійсно цікава, не треба впадати в крайнощі. Пам'ятайте, що у вас ще є сім’я, здоров’я, друзі та й, в кінці кінців, повноцінний сон теж важливий. 

Читайте також: Як віднайти у собі творчі сили. 5 порад

5. Закон Паркінсона: На будь-яку роботу витратите саме стільки часу, скільки ви на неї відвели.

Тобто, якщо ви вирішили, наприклад, написати статтю за один день, то й писати ви її будете один день. Ви можете виділити під одну справу цілий день, а можете зробити 10 справ лише в тому випадку, якщо точно запланували конкретний час на виконання кожної  з них. Мовою сучасності це означає ставити «дедлайн» для  кожної справи. Як тільки ви почнете використовувати обмеження за часом, ваш ККД (коефіцієнт корисної дії) збільшиться як мінімум в два рази. А це означає, що зроблених справ і часу стане в два рази більше.

 

6. Закон Паретто: 20% ваших дій приносять цілих 80% успішних результатів.

Усі інші справи, які ви робите в течії припадають на 80% дій і призводять лише до 20% результатів. І ці 80% справ, які роблять більшість людей забирають практично весь активний час їхнього життя. 20% з усіх ваших справ – це найголовніші завдання. Важливо правильно їх знайти, виділити і виконувати щодня.

Читайте також: Що почитати? 80 найкращих українських книг останнього десятиліття

7. Закон АВС-аналізу: Розставляйте пріоритети.

У цій моделі справи діляться на три типи: дуже важливі, менш важливі та маловажливі. Коли ми плануємо день, ми повинні включити в нього в обов'язковому порядку справи категорії А, кілька справ з категорії В і намагатися включити справи категорії С. Припустимо, треба написати звіт і сьогодні це справа категорії С. Але якщо ми будемо довго відкладати цю справу, вона поступово буде переходити в категорію В, а згодом – у ряд дуже важливих справ.

 

8. Закон делагування доручень: Ділимось повноваженнями.

Як би не хотілось вирішувати всі справи самостійно і керуватись правилом «краще за мене ніхто не зробить», постарайтесь максимально делегувати менш важливу роботу іншим компетентним людям. В добі 24 години, і це єдиний незмінний ресурс, тому використовуйте його на найважливіші справи. Кажуть, хороший підприємець віддає 80% своїх завдань іншим людям, а потім шукає нових людей і віддає ще 20%.  

Читайте також: Як обрати хобі до душі. Шість порад

Джерело: Територія твого розвитку

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!