Як швидко вивчити мову: 10 порад від поліглота

39613 0
Бенні Льюіс – один з найвідоміших сучасних поліглотів, який об’їздив півсвіту, виступає з промовами на конференції TEDx, веде семінари та власний сайт «Вивчити мову за три місяці». Ця людина вражає та надихає взятись за навчання просто зараз. Бенні має свої методи та корисні поради для тих, хто бажає швидко та ефективно вивчати мови. Пропонуємо вам кілька з них.
фото: facebook

фото: facebook

1. Вчіть правильні слова

Багато людей кидають вивчення іноземної мови через те, що з нуля потрібно вивчити дуже багато слів. Але, щоб сформувати робочий словниковий запас, не обов’язково знати всі слова. Насправді, при правильному підході, 20% ваших зусиль на вивчення мови дозволить розуміти 80% матеріалу (згадайте принцип Парето). В англійській мові (як і в більшості інших) кожен текст має близько 300 однакових слів. Ви можете скористатися спеціальними вже готовими картками зі словами, а також спеціальними програмами, що їх формують, щоб вчити потрібні слова. Головна перевага таких програм – це те, що ви не будете, як у випадку із словником, вчити слова у певному порядку. Наприклад, програма Anki формує карти зі словами на необхідні теми і з різним інтервалом буде виводити їх на повторення.

2. Спілкуйтесь або хоча б розмовляйте вголос іноземною мовою з першого дня

Дайте собі право на помилки – Ви ж тільки починаєте вивчати мову. Розмовляйте з носіями мови у скайпі чи у Chatroulette, перекладайте тексти вголос, домовтеся вчити мову з кимось, із ким зможете спілкуватись кожного дня. Так у вас не буде страху перед тим, що будете вимовляти слова неправильно чи просто не зможете згадати усе, що вивчили, коли прийде час скористатися знаннями.

3. Спочатку вчіть корисні фрази

Уявіть, ви вивчаєте іспанську, та раптом вам треба туди їхати. Чого боятись, ви вже витратили якийсь час на вивчення мови. Що знадобиться щонайперше? Фрази, що допоможуть зорієнтуватись у місті, замовити їжу чи номер у готелі, познайомитись з необхідними людьми, купити у магазині те, що хочете, тощо.

4. Слухайте радіо

Це навіть більш дієвий спосіб звикнути до мови і швидше її зрозуміти, ніж перегляд серіалів в оригіналі. Ви чуєте імпровізовану мову, живу, нібито спілкуєтесь із ведучим самі. Бенні рекомендує ресурс TuneIn, де зібрані радіопередачі з усього світу.

5. Розповідайте про себе

Це перше, що ви повинні вміти, вивчаючи мову. Напишіть про себе короткий текст, перекладіть його самостійно (або з носієм мови) і доповнюйте деталям у процесі вивчення. Це, до речі, чудово ілюструє ваш рівень прогресу.

6. Не поспішайте записуватись на курси

Працювати у великих групах корисно та весело, але цей етап точно повинен бути не першим. Найефективніше, як вважає Бенні, спілкуватись із носіями, слухати мову, читати на цій мові, а вже потім вивчати більш загальну програму в групах.

7. Користуйтесь безмежними можливостями інтернету

Ви думаєте, що спілкуватись з носієм індивідуально – це дуже дорого? Помиляєтесь! Є безліч онлайн ресурсів, що допоможуть Вам стати поліглотом. Бенні радить Duolingo (є український інтерфейс)  та Italiki, останній напряму з’єднує вас з носієм мови.

8. Будьте готові витрачати на вивчення багато часу

Бенні Льюіс запевняє, що витрачаючи на мову 6-8 годин на день, можна володіти мовою на рівні В2 вже за два місяці. Тобто ті люди, що зможуть витрачати на вивчення мови 1-2 години на день, вже за рік зможуть продемонструвати чудові результати. Треба лише почати прямо зараз.

9. Не шукайте виправдань

«Виявилося, не треба ніяких спеціальних здібностей, аби вивчити мову, але є спеціальні інструменти та прийоми, які допоможуть зробити це легше та швидше», – запевняє Бенні.  Не бійтесь помилятись, знаходьте вільний час, навіть якщо ви думаєте, що у вас його немає, спілкуйтесь з носіями в Skype, слухайте аудіокниги в дорозі, читайте розмовник в черзі у супермаркеті… І вже за місяць-два помітите, що нова мова стає для вас все більш цікавою, легкою та зрозумілою.

10. Не треба одразу прагнути до ідеалу

Багато новачків на перших етапах не можуть показати ті результати, на які розраховують самі. Як наслідок, навчання просто завершується, ще не розпочавшись. Дозволяйте собі помилки, відставання від графіку чи просто смійтеся над власними помилками, але ніколи не здавайтесь! І тоді все вийде обов’язково.

І на завершення: радимо переглянути виступи Бенні на конференції TEDx, де він розповідає про свій досвід та методи вивчення мов, конференція в Сан-Антоніо та конференція у Варшаві.

За матеріалами Територія Твого Розвитку

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!