Як скоротити витрати газу в побуті і у промисловості: практичні поради для львів’ян

3921 2
Українців цього року чекає напружена зима: перед нами постало завдання скоротити споживання газу на 30%. Микола Ореньчук, експерт з питань теплопостачання, опалення та енергозберігаючих технологій, в ефірі tvoemisto.tv дав практичні поради для львів’ян, чим можна замінити споживання газу, аби не замерзнути взимку. «На жаль, ця задача дуже швидко і моментально не вирішується. І в будь-якому випадку економія енергоресурсів чи перевід опалення на альтернативні джерела – це річ, яка потребує і часу, і великих грошей», – розповів Микола Ореньчук. Та водночас, експерт стверджує, що це зробити необхідно. Так як таке нелегке завдання займає дуже багато часу, то для львів’ян пропонують простіші методи економії, які не стосуються переходу на альтернативні джерела.

1.     Економити гарячу воду, адже левова частка витрат газу йде саме на підігрів води.

2.     Закривати за собою двері (як вхідні у квартиру, так і у під’їзди). «Як не дивно, через незакриті двері у під’їзді може втікати дуже багато тепла, до 15%, – розповідає Микола Ореньчук. – Тільки через те, що десь там вікно розбите на якомусь поверсі (і в багатоквартирних будинках особливо) утворюється такий собі "ефект аеротруби" і тепло просто витягується, видувається. Так здається, що це в під’їзді, а не в квартирі, але це впливає».

3.     Заміна вікон на енергозберігаючі.

4.     Утеплити будинки пінопластом або мінеральною ватою.

Все решта, на кшталт приготування їжі, потребує доволі мізерної кількості газу. Найбільше його взагалі споживається не в комунальному секторі, а в промисловості. А відтак, Микола Ореньчук дає практичні поради підприємцям:  

1.     Перехід на інші джерела енергії: використання вугілля, пелетів, дров. Микола Ореньчук розповідає, що це вимагає великих затрат, адже «треба міняти котли, міняти пальники, теплотраси, налагоджувати постачання інших видів палива – це величезний проект і величезні інвестиції», однак це допомагає злізти з газової голки.

2.     Зменшити площі виробничих приміщень, перегородивши їх.

3.     Заміна вікон та дверей. Експерт стверджує, що зазвичай на підприємствах вікна та двері великі, не поміняні.

Багато підприємств вже давно переходять на альтернативні джерела. Наприклад, у швейній фабриці «Троттола» поставили котли, які працюють на пелетах, а паливний матеріал виробляють тут же – на фабриці. 

Нагадаємо, навчальні заклади Львова та області мають зменшити споживання газу на 30%. Зараз вони прораховують, яка структура навчального року буде найбільш оптимальною, аби досягнути такої економії. Відтак, цілком можливо, що школярі та студенти восени навчатимуться по суботах та більше відпочивати взимку. Що стосується закладів охорони здоров’я Львівської області, то вони отримали завдання зменшити споживання газу щонайменше на 10%. 


Читайте також:
13 Серпня, 2014 16:09
мешканець Ці заходи малоефективні. Суттєву економію дасть встановлення квартирних газових котлів. Бажаючих є багато, але дозвіл на встановлення отримати нереально. Тому ЛМР варто дозволити встановлення газових котлів і це дасть радикальну економію в порівнянні з закриванням дверей, кватирок і т.п.
13 Серпня, 2014 16:09
мешканець Львова Ці заходи малоефективні. Суттєву економію дасть встановлення квартирних газових котлів. Бажаючих є багато, але дозвіл на встановлення отримати нереально. Тому ЛМР варто дозволити встановлення газових котлів і це дасть радикальну економію в порівнянні з закриванням дверей, кватирок і т.п.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!