Як скористатися е-квитком у громадському транспорті Львова. Інструкція, відео

10902 0
При вході та виході із громадського транспорту розміщені спеціальні зчитувальні пристрої – валідатори.
Дар

Дар'я Кучер

Від сьогодні у Львівській МТГ у тестовому режимі запрацював електронний квиток. Він наразі діє для всіх пільговиків громади, однак штрафувати за відсутність картки ще не будуть. Планують до березня видати їх всіх мешканцям, які раніше їздили за посвідченнями, студентськими, учнівськими тощо.

Мешканка Львова пані Оксана, яка отримала нещодавно свою картку, документи подала ще весною 2021-го. У стрімі Tvoemisto.tv каже, що забрала її та отримала інформаційний лист-роз’яснення, як користуватися е-квитком. Так, при вході та виході із громадського транспорту розміщені спеціальні зчитувальні пристрої – валідатори. Перед початком поїздки необхідно завалідуватися, тобто віднести пільгову транспортну картку до зчитування (унизу валідатора, де є значок руки).

Читайте також: День Х. коли у Львові запрацює е-квиток і чому не з 13 січня

Після зчитання картки на валідаторі буде сповіщення про статус валідації характерними знаками. Зелена галочка – успішно, червоний хрестик – скасовано. Якщо валідацію скасували, то слід звернутися для вирішення проблеми на гарячу лінію «ЛеоКарт» за номером телефону: 0 800 303 007.

Важливо, що валідація картки у громадському транспорті є обов’язковою для всіх пільговиків. На лінії працюють контролери, які перевірятимуть наявність валідації проїзду.

Читайте також: Коли пасажирів у Львові почнуть штраафувати за проїзд у транспорті без е-квитка

Незавалідований проїзд несе за собою штраф. Однак у перші тижні роботи е-квитка у Львові штрафувати пільговиків не будуть. Це, за словами керівника департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури ЛМР Олега Забарила, буде швидше роз’яснювальна та просвітницька робота з мешканцями, аби вони подавали документи та вчилися валідувати картки.

До березня цього року планують видати картки всіх пільговим категоріям мешканців Львівської МТГ і вже тоді почнуть діяти штрафи для тих, хто не валідуватиме свою пластикову картку.

Детальніше про всі картки, ціни та пільги на проїзд з 13 січня читайте в матеріалі

Нагадаємо, запровадити е-квиток у львівському транспорті намагалися ще у 2012 році. Тоді для цього навіть знайшли латвійську компанію-інвестора «Ригас-Карте», з якою мали б створити спільне підприємство, але цього так і не зробили.

Новий етап роботи над е-квитком розпочали у 2015 році, коли підписали меморандум із ЄБРР. У серпні 2017 року ЛКП «Львівавтодор» підписав кредитну угоду та оформив фінансування. Відтоді тривали тендерні процедури. 

У березні 2020 року ЛКП «Львівавтодор» та чесько-український консорціум компаній Mikroelektronika spol s r.o. та SoftServe – Municipal Technologies LLC підписали угоду про впровадження електронного квитка. Згідно з попереднім графіком, від підписання договору до прийому в експлуатацію мало минути 74 тижні. Вартість послуг із запровадження системи е-квитка у Львові становить 9 мільйонів 167 тисяч євро, 25% від суми отримає SoftServe.

Ольга Коваль

Відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!