Як SoftServe пропонує впроваджувати е-квиток для Львова: ціни і системи

8503 1
У Львові продовжують презентувати пропозиції щодо впровадження оптимальної моделі електронного квитка у громадському транспорті міста. Вчора свою пропозицію озвучила відома львівська компанія «СофтСерв – Муніципальні технології», а також підприємство з Луцька та ТМ «EasyPay».
Фото: Tim Aleksandronets

Фото: Tim Aleksandronets

ТОВ «СофтСерв – Муніципальні технології» (Львів) розробляло свою пропозицію разом з чеською компанією «Мікроелектроніка», яка має широкий міжнародний досвід по впровадженню подібних систем безготівкової оплати в громадському транспорті.

«Ми пропонуємо впровадити систему «під ключ», яка враховує всі особливості нашого міста, зокрема те, що Львів – туристичне місто і у нас є багато гостей, а також особливості українських реалій – високий відсоток пільговиків, студентів. Відтак, система включає в себе декілька компонентів – обладнання транспорту відповідними технічними засобами – валідаторами різних типів і бортовим комп’ютером, обладнання зупинок терміналами розповсюдження квитків, додаткові термінали для місць продажу та обслуговування пасажирів, обладнання автопарку, обладнання для центрального офісу і серверної, щоб забезпечити ефективне збереження та передачу даних», – розповів в процесі презентації системи представник компанії ТОВ «СофтСерв – Муніципальні технології» Андрій Сатурський.   

Відтак, згідно з пропозицію, у Львові пропонують встановити на транспортних засобах кілька типів валідаторів. Базовий – для безконтактних карт, який фактично лише реєструє факт проїзду, валідатор з принтером, що окрім прийому всі видів карт, дає змогу закомпостувати куплений заздалегідь квиток, а також консоль водія, де стоятиме бортовий комп’ютер, який. Тож водій, крім функції контролю даних по роботі транспортного засобу, зможе при потребі і продати одноразовий квиток як за готівку, так і безготівково.

Компанія також пропонує встановити в місті автомати для продажу одноразових квитків за готівку та безготівково, автомати для поповнення безконтактних карт. Також у них є пропрацьована система контролю для контролерів та кондукторів – це спеціальні мобільні (ручні) термінали на батареях високої ємності, які зможуть передавати дані через канали GPRS зв’язку.  

Читайте також: Перші пропозиції по е-квитку у Львові: ціни і системи 

На початковому етапі компанія пропонує виготовити для львів’ян 500 тисяч безконтактних карток, у тому числі 150 тисяч для студентів та 100 тисяч для пенсіонерів. Є  також можливість виготовити так звані іменні картки із фотографією пасажира, що може прцювати як посвідчення особи для контролера.

Загалом, враховуючи пасажироємність львівського громадського транспорту, проектом передбачено встановлення у Львові 890 терміналів водія, 1288 комбінованих валідаторів, 773 валідатори безконтактних карток, 50 комплектів для контролерів та 50 для точок продажу. Орієнтовна вартість впровадження такої  системи становить близько 89 мільйонів гривень.  

«Термін окупності такої системи близько трьох років без врахування операційних витрат», – каже Андрій Сатурський. Відтак, у компанії переконані, що насправді цей проект не є настільки дорогим, щоб міська рада не могла самостійно його профінансувати і таким чином мати повний контроль над всіма компонентами цієї системи.

Особливістю проекту є й те, що компанія пропонує розбити проект на два етапи, бо, крім фінансових, існує ще й низка юридичних нюансів. Відтак, на першому етапі слід впровадити проект повністю на базі ЛКП «Львівелектротранс»  – для всіх трамваїв та тролейбусів Львова. За 1 рік це можна зробити, кажуть у компанії. Після цього відкорегувати систему, навчити львів’ян, як нею рористуватись і за рік запустити її для усіх перевізників.

Відео: Дивись. Інфо

Також свої пропозиції також презентували представники підприємства «Візор-21» із міста Луцька та ТОВ «Українська платіжна система» (торговельна марка «EasyPay”).

Луцьке підприємство «Візор-21» під час презентації наголосило, що виступає за впровадження системи у три етапи. На думку представників підприємства, перш, ніж впроваджувати електронний квиток у транспорті Львова, спочатку потрібно у цьому транспорті навести порядок, зокрема із контролем за обігом пасажирів, за дотриманням графіків руху тощо. Зазначимо, що система ще не працює у Луцьку, хоча представник компанії обіцяє, що цей процес впровадження почнеться уже із початку наступного року

Представники ТОВ «Українська платіжна система» (торговельна марка «EasyPay») представили не лише технологічне, а й конкретне організаційне та юридично-фінансове бачення реалізації проекту у Львові. Вони привезли на презентацію увесь комплекс терміналів. Ними передбачено спеціальні прилади для контролерів, які дозволяють перевіряти оплату проїзду безпосередньо у салоні.

Також представники компанії привезли спеціальний термінал, який продає картки, а також видає решту, яку, за бажанням, можна покласти і на електронний гаманець картки. Банкомат також передбачає можливість і розрахунку банківською карткою, а також через мобільний телефон. Передбачено, що термінал також може видавати решту навіть у копійках. У компанії наголошують, що 12 місяців – навіть більше, ніж достатньо для впровадження системи у Львові.

За матеріалами сайту Дивись. Інфо.


Читайте також:
10 Квітня, 2015 13:38
Назар Головне , щоб ця система не коштувала більше ніж відро-маршрутки
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!