Як стати донором крові. 10 порад

23219 0
Часто в нашому житті ми стикаємося з тим, що комусь із наших рідних, близьких чи знайомих необхідна медична допомога, а також донорська кров. Дотримуючись простих правил, ви не лише прискорите процес здавання крові, але й можете врятувати комусь життя.
Фото: apteka-traw.com, nru.lviv.ua, ednist.info

Фото: apteka-traw.com, nru.lviv.ua, ednist.info

Готуючись до здавання крові, необхідно знати декілька правил :

1. Якщо ви вирішили здати кров, для початку переконайтеся, що ви підходите для цього. Донором крові чи плазми в нашій країні може стати кожний здоровий громадянин України у віці від 18 років, вагою не менше 50 кг.

2. Існує цілий список захворювань, при яких кров здавати не можна. До них відносяться: хронічні захворювання печінки, психічні захворювання, грибкові ураження шкіри, бронхіальна астма, гіпертонія 2-3 ступеня та інші. Крім того, якщо ви перенесли ангіну, ГРВІ, грип, після одужання має минути більше місяця. Операція, видалення зуба, контакт з хворими на гепатит А, загострення алергічних захворювань, прийом антибіотиків, прибуття з-за кордону, народження дитини і навіть наявність татуювання – все це впливає на те, чи може людина в даний час здавати кров або необхідно почекати кілька місяців. Лікар допоможе вам розібратися в цих тонкощах.

3. Інтервал між донорськими днями для чоловіків не меньше 60 діб, для жінок – не менше 90.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові побільшало охочих здати кров

4. За декілька днів до здавання крові слід відмовитися від вживання таких продуктів, як: яйця, молоко і молочні продукти, сир, масло, горіхи, банани, солоні, гострі, смажені і копчені страви, а також спиртне. Оптимально вживати в цей період фрукти, крім бананів, овочі, хліб, крупи, рибу, соки, солодощі.

5. За 3-5 днів потрібно виключити з вживання прийом деяких ліків: аспірин, заспокійливе тощо.

6. Напередодні, ввечері необхідно повечеряти, однак за 8-12 годин до здавання крові.

7. У день здпвання крові бажано бути відпочившим, легко поснідати та не планувати на цей день серйозних справ, інтенсивну фізичну працю, прийом алкоголю. Не бажано цього  дня управляти транспортними засобами із-за емоційного збудження, яке буває, як правило, у всіх.

8. За 2 години до та 2 години після дачі крові курити небезпечно, як для себе, так і для того, кому потрапить ваша кров.

9. Процедура здавання крові змінюється від того, здаєте ви цільну кров або тільки тромбоцити. У першому випадку, приїхавши на станцію переливання крові, ви пройдете медогляд і заповните анкету. Потім вас проведуть до спеціального кабінету, влаштують на кушетці в напівлежачому положенні, введуть у вену голку, а тоді візьмуть від 200 до 450 мл крові. Процедура займе 5-10 хвилин.

Якщо ви вирішили здати тромбоцити, спочатку потрібно буде прийти на обстеження, перед яким не можна нічого їсти. Лікар візьме у вас 30 мл крові з вени. Наступного дня вам належить провести півтори години біля апарату, який забирає венозну кров і відфільтровує з неї тромбоцити (450 мл). Останнє повертається донору.

Здавання плазми крові відбувається подібним чином, тільки попереднє обстеження при цьому не потрібно, процедура буде відбуватися на іншому апараті і займає менше часу.

10. Після здавання крові не виходьте відразу на вулицю, слід дати організму трохи відпочити. Посидьте спокійно деякий час. Якщо на станції є їдальня, випийте чай і перекусіть. Не забудьте взяти довідку: людині, яка стала донором крові, належить два вихідних дня на роботі.

За даними Київського обласного центру крові, Як лікувати?, Аптека трав

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!